„Vasul cu îndrăgostiţi”, descoperirea veche de șase mii de ani care semnifică ritualul de căsătorie FOTO

0
Publicat:

„Vasul cu îndrăgostiţi'' - un obiect de artă ce datează din Eneolitic - Cultura Gumelniţa, unic în lume, expus la Muzeul Judeţean Giurgiu, reprezintă o adevărată comoară care ne poartă în istorie, în cele mai vechi timpuri.

„Vasul cu îndrăgostiţi”. FOTO Muzeul Teohari Antonescu Giurgiu
„Vasul cu îndrăgostiţi”. FOTO Muzeul Teohari Antonescu Giurgiu

Cei interesaţi pot veni să îl vadă la Muzeul Judeţean Giurgiu şi să descopere preocupările spirituale ale oamenilor preistorici, făcând o călătorie în timp, în urmă cu peste şase mii de ani.

Vasul cu îndrăgostiţi a fost descoperit în anul 1975 pe şantierul arheologic Sultana Malu Roşu şi e datat în anii 4.300 - 4.100 Î. Hr., Eneolitic, Cultura Gumelniţa.

Trebuie să amintim că pe aceste terase ale Dunării locuirea e atestată încă din mileniul X Î. Hr., deci avem 12.000 de ani pe acest segment şi avem dovezi extraordinare ale faptului că cei care locuiau, fie că era temporar sau permanent, în aceste zone aveau preocupări spirituale. Vasul reprezintă, din punctul meu de vedere, ca şi concept istoric, o creaţie similară Gânditorului de la Hamangia. Vorbim de un vas ritualic, tronconic, cu două statuete antropomorfe, practic sunt un bărbat şi o femeie în mijlocul acestuia. Este foarte probabil ca vasul să fi fost folosit la ritualul de căsătorie. Bărbatul este în poziţia şezut, exact cum spuneam, corespondenţa cu Hamangia”, a declarat pentru Agerpres directorul Muzeului Judeţean Giurgiu, Gabriel Dumitru.

Vasul cu îndrăgostiţi este din lut, cam cât o strachină medie, de aproximativ 20 de centimetri în diametru.

Potrivit site-ului Muzeului Judeţean, combinaţia plastică impresionează prin ineditul ei, în sensul că nu-şi găseşte analogii în nicio altă cultură din neolitic.

Vasul este decorat cu motive geometrice, reprezentate prin şiruri de romburi şi triunghiuri, pictate în culoare albă pe fond roşu-cărămiziu. În centrul vasului, la interior, este aplicată o pereche de statuete antropomorfe, aşezată pe un fel de băncuţă. În timp ce braţul drept al bărbatului este aşezat pe pântec, cel stâng, mai lung, este poziţionat după gâtul statuetei feminine.

Cu dimensiunea puţin mai mare decât statueta feminină, cea masculină este modelată simplu şi acoperită în culoarea albă, având ca decor o bandă roşie în zona abdominală.

La rândul ei, statueta feminină are caractere faciale simple: nasul reliefat, nările figurate prin două împunsături, iar gura este reprezentată printr-o incizie. Pe corp şi braţe sunt trasate linii roşii şi albe, iar pe picioare se observă o spirală pictată cu aceleaşi culori.

Substitute ale Pomului Vieții

Gestul protector al bărbatului de a-şi petrece braţul stâng pe după gâtul statuetei feminine ar putea fi expresia stărilor sale sufleteşti şi a valorilor universului său interior.

Perechea antropomorfă plasată în mijlocul vasului alături de motivul spiralei şi de colorit pot fi privite ca substitute ale Pomului Vieţii şi ale axului lumii (axis mundi), sugerând ideea de viaţă şi reînnoire periodică, potrivit site-ului Muzeului din Giurgiu.

Un alt aspect interesant al „Vasului cu îndrăgostiţi” este faptul că a fost descoperit aproape întreg, în reconstituire se vede că doar câteva bucăţi au fost sparte şi restul vasului e aproape în întregime original.

Cei care doresc să vadă acest obiect şi astfel să călătorească în trecut, în cele mai vechi timpuri pot să o facă trecând pragul Muzeului.

GiurgiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite