Schimbări majore la plata taxei pentru podul Giurgiu-Ruse. Oficialii români și bulgari au stabilit noile reguli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata pentru trecerea Podului Prieteniei pe sensul Giurgiu-Ruse se va menține în continuare, anunță Ministerul Transporturilor, dar va fi schimbată moneda în care se va face plata.

Pod Giurgiu-Ruse FOTO Wikipedia
Pod Giurgiu-Ruse FOTO Wikipedia

Oficialii anunță că nu va mai fi permisă plata taxei pentru Podul Giurgiu-Ruse în euro și dolari, ci doar în lei pentru șoferii români.

Taxa pentru trecerea Podului Giurgiu-Ruse va fi achitată exclusiv în lei, fără posibilitatea de a plăti tariful și în euro pentru șoferii cu autovehicule înmatriculate în România (persoane fizice și juridice).

Plata în lei sau euro pentru trecerea Podului Prieteniei pe sensul Giurgiu-Ruse va fi posibilă doar pentru persoanele fizice și juridice străine, potrivit unui Ordin al Ministrului Transporturilor.

Tariful pentru trecerea podului este de trei euro sau 15 lei, pentru sensul România-Bulgaria la categoria autoturisme și doi euro sensul opus, tarif pe care îl percepe Ministerul Transporturilor din Bulgaria.

Modificările la plata tarifului vin în contextul unor noi discuții oficiale între România și Bulgaria pentru a permite plata taxei de pod și online (detalii aici)

Pentru camioanele grele tariful de trecere este de 37 de euro sau 644 euro/20 de treceri. 20 iunie este ,,Ziua Podului” (inaugurat pe 20 iunie 1954), iar trecerea mașinilor (autoturisme) pe sensul spre Bulgaria este gratuită.

Miercuri, 13 decembrie, la Giurgiu, autoritățile din România și Bulgaria au avut noi discuții privind plata tarifului online, în contextul în care ambele țări susţin achitarea online a taxei pentru trecerea Podului Prieteniei, potrivit Agerpres.

„În contextul apropierii sărbătorilor de iarnă şi a minivacanţelor aferente acestor sărbători, când este preconizată o creştere a valorilor de trafic prin Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu - Ruse, asigurarea fluenţei circulaţiei reprezintă o prioritatea pentru autorităţile cu atribuţii în acest domeniu. Încă de la debutul întâlnirii, prefectul judeţului Giurgiu, Florentina Stănculescu, a semnalat o problemă deosebit de gravă în ceea ce priveşte traficul rutier în zona Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse, şi anume accidentele rutiere tot mai numeroase ce au loc pe DN5 Bucureşti - Giurgiu, cauzate de staţionarea pe zeci de kilometri a tirurilor care tranzitează frontiera româno-bulgară. Din păcate, tot mai mulţi cetăţeni, indiferent că sunt români, bulgari sau de altă naţionalitate, îşi pierd viaţa în astfel de accidente, de aceea trebuie găsită urgent o soluţie comună pentru evitarea acestor cozi şi fluidizarea traficului în zonă", se arată într-un comunicat de presă, emis miercuri de Instituţia Prefectului Judeţului Giurgiu.

Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite