Atenţionare de călătorie Bulgaria. Timpi măriţi de aşteptare la punctul de frontieră Giurgiu-Ruse

0
Publicat:

În perioada 3 - 5 octombrie, între orele 22 și 1, autorităţile bulgare desfăşoară pe Podul Prieteniei Giurgiu - Ruse activităţi de reparare a rosturilor de dilatare, iar în această perioadă circulaţia rutieră pe pod va fi restricţionată în totalitate, atenționează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Podul Giurgiu - Ruse. FOTO Wikipedia
Podul Giurgiu - Ruse. FOTO Wikipedia

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că în afara orelor de restricţionare, în zona de reparaţie a podului, circulaţia rutieră se va desfăşura pe o singură bandă, fiind dirijată de indicatoare şi semnalizatoare rutiere, potrivit Agerpres.

Timpi de aşteptare ridicaţi

Astfel, pentru perioada menţionată, se preconizează înregistrarea unor timpi de aşteptare ridicaţi la trecerea frontierei prin punctul comun de control Giurgiu-Ruse.

MAE le recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia din zona punctului comun de frontieră Giurgiu-Ruse, iar şoferilor să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să respecte cu stricteţe semnalizarea rutieră temporară montată pe pod şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului. În această perioadă este posibil să se formeze coloane de autovehicule, în special de automarfare.

Recomandări pentru turiști

De semenea, se recomandă turiştilor români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare. Firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri li se recomandă să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente persoanelor transportate.

Totodată este recomandată folosirea tuturor punctelor de frontieră deschise traficului internaţional, la frontiera româno-bulgară, după cum urmează: Calafat-Vidin, Negru Vodă-Kardam, Vama Veche-Durankulak, Lipniţa-Kainardja şi Dobromir-Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcţionare 08,00-20,00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), Ostrov-Silitra, Călăraşi-Silistra (ferry), Turnu Măgurele-Nikopol (ferry, cu program de funcţionare 08,30 - 19,30; www.feribot-eurobac.ro), Zimnicea-Svishtov (ferry) (cu program de funcţionare 08,30-19,00; www.ferry.bg) şi Bechet-Oryahovo (ferry, cu program de funcţionare 05,00 - 24,00; www.ferryboat.bg).

Se recomandă achiziţionarea din timp a vinietei electronice

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în acest context, este importantă informarea corectă și achiziţionarea din timp a vinietei electronice, înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării şi achitarea conformă a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Autorităţile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune şi în limba română - www.bgtoll.bg) - site oficial recomandat de autorităţile bulgare competente.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

- cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

- cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg (www.bgtoll.bg) sau din aplicaţia pentru

telefoane mobile BGTOLL;

- cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;

- cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;

- cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;

- cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei "Vămi" din Republica Bulgaria - www.customs.bg.

Românii care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet sofia.mae.ro, ec.europa.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" , care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite