Al doilea focar de pestă porcină africană, confirmat la porc domestic în ultimele trei zile. Alte peste 100 de cazuri sunt active la mistreţii din judeţul Giurgiu

0
0
pesta porcina

Autorit─â┼úile sanitar-veterinare din jude┼úul Giurgiu anun┼ú─â identificarea unui nou focar de pest─â porcin─â african─â la porc domestic, fiind al doilea focar de boal─â confirmat ├«n ultimele trei zile. Focarele din gospod─ârii se adaug─â altor peste 100 de cazuri de boal─â active la porci mistre┼úi. Autorit─â┼úile anun┼ú─â c─â a fost interzis─â comercializarea a porcilor vii, a c─ârnii ┼či produselor din carne de porc provenite din zonele de restric┼úie.

Noul focar de pest─â porcin─â african─â a fost confirmat ├«ntr-o exploata┼úie nonprofesional─â din comunea B─âneasa, transmite, vineri, Direc┼úia Sanitar─â Veterinar─â ┼či pentru Siguran┼úa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu.┬á

Autorit─â┼úile au stabilit o zon─â de protec┼úie ├«n jurul focarului, de minimum 3 kilometri, pe raza localit─â┼úilor B─âneasa ┼či Pietrele ┼či o zon─â de supraveghere ├«n jurul focarului, de minimum 10 kilometri, care include ┼či zona de protec┼úie, pe raza localit─â┼úilor: Brani┼čtea, Gostinu, Puieni, Vlad Tepes, Plopsoru, Daita, Frasinu, Sf├óntu Gheorghe.

Mi┼čcarea animalelor din zonele de protec┼úie ┼či supraveghere este restric┼úionat─â astfel: deplasarea ┼či transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excep┼úia cazului ├«n care sunt avizate de autoritatea veterinar─â local─â. Aceast─â interdic┼úie nu trebuie aplicat─â tranzitului porcilor pe ┼čosea sau pe calea ferat─â dac─â tranzitul se face f─âr─â desc─ârcare sau oprire; poate fi acordat─â o derogare ├«n cazul porcilor destina┼úi t─âierii, care provin din exteriorul zonei de protec┼úie ┼či se ├«ndreapt─â spre un abator situat ├«n zona men┼úionat─â anterior pentru t─âiere imediat─â.

În zona de protecţie, nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale, precizează un comunicat al DSVSA Giurgiu.

Miercuri, autorităţile din acest judeţ anunţaseră identificarea unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din comuna Clejani.

Cele două focare de boală la porc domestic se adaugă altor 108 de cazuri de pestă porcină africană identificate la porci mistreţi în 17 fonduri de vânătoare din judeţ. 

DSVSA men┼úioneaz─â c─â este interzis─â comercializarea, ├«nstr─âinarea sau mi┼čcarea sub orice form─â a porcilor vii, a c─ârnii ┼či produselor din carne de porc provenite din zonele de restric┼úie, ca urmare a evolu┼úiei virusului pestei porcine africane.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite