Vechiul sediu al Pârcălăbiei de Covurlui, salvat de la ruinare. În comunism a găzduit Palatul Pionerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobilul este în plin proces de reabilitare, sursa: Primăria Galaţi
Imobilul este în plin proces de reabilitare, sursa: Primăria Galaţi

Vechiul sediu al Pârcălăbiei de Covurlui, clădire monument istoric din centrul Galaţiului, cunoscută drept Casa Geshov, îşi recapătă farmecul de altădată, graţie unui proiect cu fonduri europene. În comunism, imobilul a fost transformat în Palatul Pionerilor.

Casa Geshov, imobil vechi de un secol şi jumătate de ani, aflat pe strada Domnească din Galaţi, este în plin proces de reabilitare, cu fonduri europene în valoare de 9,5 milioane de lei. Clădirea este înscrisă în Lista Monumentelor istorice, cod GL-II-m-B-03017, datată din 1872). 

După restaurare, Casa Geshov va fi dotată cu 11 spaţii de expoziţie, două săli de vernisaj, o sală expoziţie video şi un spaţiu multifuncţional.

Stadiul lucrărilor îl aflăm de la primarul oraşului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. „Se lucrează intens la restaurarea faţadei şi luminatorului, se reface complet acoperişul şi se pregăteşte montarea tâmplăriei, se fac racordurile de apă, canalizare şi energie electrică, iar la interior se lucrează la tavane şi se gletuiesc pereţii”, a anunţat edilul oraşului, pe Facebook.

 Fostul sediu al Pârcălăbiei de Covurlui se afla într-o stare avansată de degradare, după ce, de la Revoluţie încoace, a tot fost folosit de mai mullţi chiriaşi ai Primăriei (de la sindicate până la foşti deţinuţi politici, asociaţii de pensionari, veterani sau revoluţionari). 

Potrivit istoricilor, casa a aparţinut fiului primului ministru al Bulgariei de la începutul secolului al XX-lea, fiind închiriată, în perioada 1880-1906, Prefecturii judeţului Covurlui.

Casa Geshov se numeşte astfel deoarece Ivan Geshov – fiul lui Evloghie Ivan Geshov, fost primul ministru al Bulgariei (1911-1923), în perioada primului Războiului Balcanic - a moştenit acest imobil. Clădirea a aparţinut fraţilor Gheorghiev, negustori bulgari care aveau numeroase afaceri în Regatul României şi în Galaţi, fraţi care au lăsat averea moştenire familiei Geshov. 

În această casă a funcţionat, în perioada 1880-1906, Prefectura judeţului Covurlui. După naţionalizare, imobilul fost folosit în diverse scopuri: sediul unei întreprinderi de stat, iar în anii ‘70, Palatul Pionierilor. După 1990 a devenit sediul unui sindicat şi altor organizaţii care au stat cu chirie. 

Vă recomandăm şi: 

„Revoluţionarul” inventat de bolşevici care încă are statuie în centrul unui mare oraş din România

De Dion-Bouton, maşina de epocă unică în România. Automobilul prindea o viteză „diavolească“ de 30 km/h

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite