Tomograf pentru copacii din Galați. Aparatul evaluează cu precizie sănătatea arborilor

0
Publicat:

Dispozitivul de la Galați permite stabilirea stării de sănătate a arborilor din parcuri, din zona drumurilor publice și din zonele de promenadă. Aparatul poate scana și tomografia sonic lemnului.

Aparatul stabilește cu precizie cât de sănătos este un copac FOTO Primăria Galați
Aparatul stabilește cu precizie cât de sănătos este un copac FOTO Primăria Galați

Primăria municipiului Galați informează că a achiziționat, în premieră, un tomograf/scanner cu ultrasunete pentru arbori, iar vineri, 16 decembrie, a avut loc o primă instruire și o probă.

Acest dispozitiv poate asigura o inspecție și o evaluare foarte precisă privind starea de sănătate a arborilor din parcuri, din zona drumurilor publice și din zonele de promenadă.

Aparatul are 24 de senzori ce fac posibilă scanarea arborilor cu diametrul de până la doi metri. Mai mult, permite tomografierea sonică 1D-2D-3D a arborilor, a lemnului și rădăcinilor.

Aparatul are în componență un dendrometru pentru măsurarea înălțimii arborilor, software pentru calculul și analiza stabilității arborilor, analiza stării de sănătate și reducerea capacității portante a arborelui inventariat, date care se afișează procentual pe display-ul dispozitivului după efectuarea măsurătorilor.

Întregul pachet a fost achiziționat cu 130.000 lei.

Dispozitivul diagnostichează cu precizie gradul de afectare al unui arbore FOTO Primăria Galați
Dispozitivul diagnostichează cu precizie gradul de afectare al unui arbore FOTO Primăria Galați

Aparatul va deveni operațional în perioada următoare, după instruirea persoanelor care vor utiliza acest dispozitiv și efectuarea tuturor probelor necesare, au precizat reprezentanții Primăriei Galați.

Și în sectorul 2 din Capitală funcționează un astfel de tomograf

Primarul Sectorului 2 din București, Radu Mihaiu, a anunţat acum două luni că a pus în funcţiune un dispozitiv similar celui de la Galați.

„Vara aceasta, mulţi copaci au căzut, uneori şi pe maşini. Din fericire, nu au existat victime omeneşti. Partea oarecum surprinzătoare a fost că au căzut mulţi copaci care aveau crengi sănătoase, cu frunze. Întrebând cum putem preveni asta, am descoperit că ADP avea un tomograf pentru copaci, care zăcea nefolosit. Aşa că am cerut să fie pus în funcţiune", a scris Radu Mihaiu, pe pagina personală de Facebook.

Edilul spune că angajaţii de la ADP s-au pregătit timp de câteva săptămâni pentru a folosi tomograful pentru copaci.

Mihaiu a exemplificat, menționând un copac din parcul Bozioru, care a fost analizat cu tomograful pentru arbori.

„În urma diagnosticării cu tomograful, acest copac a fost marcat pentru defrişare. Dacă primarul general va emite acest aviz, vom planta alţi 6 copaci în locul lui”, a concluzionat Radu Mihaiu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite