Soluția găsită de autoritățile dintr-un județ împotriva hoților care distrug stâlpii de iluminat cu panouri fotovoltaice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru ca hoții să nu mai vandalizeze stâlpii moderni de iluminat cu panouri fotovoltaice, respectiv sustragerea bateriilor, autoritățile din județul Galați au apelat o soluție inedită: montarea unor senzori de alarmare.

Stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice FOTO: CJ Galați
Stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice FOTO: CJ Galați

Sute de stâlpi cu panouri fotovoltaice au fost montați pe drumurile județene din Galați, în ultimii ani, contribuind astfel la un consum mai redus de energie electrică și la îmbunătățirea iluminatului stradal. Din păcate, unii dintre ei au fost vandalizați de persoane necunoscute.  Pentru a stopa acest fenomen, autoritățile au apelat la soluție inedită. 

Este vorba de proiect-pilot pe drumurile județene din Galați, prin care au fost montați senzori de alarmare la peste 50 de stâlpi de iluminat, din zona localităților Cosmești, Vârlezi, Schela și Drăgușeni.

„Pentru a împiedica vandalizarea stâlpilor de iluminat cu panouri fotovoltaice, respectiv sustragerea bateriilor, au fost montați senzori de alarmare care avertizează, atât acustic, cât și prin intermediul unei aplicații, accesul neautorizat la cutia acumulatorilor. Totodată, sunt sesizate și organele abilitate în vederea intervenției în timp rapid", a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Doar în ultimele luni, potrivit datelor oferite de autorități, au fost 80 de încuietori vandalizate, 58 de baterii și 38 de controlere sustrase. 

De asemenea, periodic, sunt efectuate revizii la sistemul de iluminat de pe drumurile județene.

Traficul către România dinspre Republica Moldova și Ucraina, monitorizat cu ajutorul senzorilor din asfalt

Tot în premieră,  în județul Galați, va fi introdus sistem pentru monitorizarea traficului. Cu ajutorul senzorilor din asfalt, traficul auto dinspre Republica Moldova și Ucraina va fi monitorizat. 

Senzorii vor fi montați pe drumurile județene din apropierea frontierei cu Republica Moldova. Au fost alese șoselele pe care circulă foarte multe mașini din Republica Moldova și din Ucraina.

Traficul dinspre R. Moldova și Ucraina va fi monitorizat cu ajutorul senzorilor FOTO: CJ Galați
Traficul dinspre R. Moldova și Ucraina va fi monitorizat cu ajutorul senzorilor FOTO: CJ Galați

Senzorii vor oferi informații despre trafic, iar stațiile meteo incluse în proiect vor realiza informări despre vânt, precipitații și gheața de pe șosea.

Este un proiect pilot care va fi implementat pe drumurile județene din zona transfrontalieră, respectiv pe DJ 242E Băneasa – Roșcani – Oancea și DJ 242D Băneasa – Suceveni – Rogojeni. Cele două drumuri sunt intens folosite pentru transportul mărfurilor din și către Republica Moldova.

Valoarea investiției este de aproximativ 1,2 milioane de euro.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite