Roată panoramică pe malul Dunării, la Galați. Va fi montată lângă o construcţie unică în România

0
Publicat:

O roată panoramică, de 36 de metri, va fi amplasată în parcul de la Turnul de Televiziune din Galați, construcţie-unicat în România. Turnul TV se află pe malul Dunării şi poate fi observat din patru regiuni istorice: Moldova, Dobrogea, Muntenia, iar în ziele când este senin chiar şi din Basarabia.

O roată panoramică, instalată în parcul de la Turnul de Televiziune FOTO: Primăria Galați
O roată panoramică, instalată în parcul de la Turnul de Televiziune FOTO: Primăria Galați

Primăria Galați a anunțat luni, 8 aprilie 2024, că Parcul de la Turnul de Televizune, aflat pe malul Dunării, a intrat în modernizare, după ce s-a realizat predarea amplasamentului. În acest sens, a început deja organizarea de șantier. Elementul-cheie va fi o roată panoramică spectaculoasă, de 36 de metri înălțime.

„Acest loc îndrăgit de gălățeni, din imediata apropiere a Turnului TV, un reper pentru orașul nostru, va deveni unul modern și atractiv. Iar piesa de rezistență va fi o impresionantă roată panoramică. Având Dunărea aproape, priveliștea oferită va fi foarte spectaculoasă. Spunem așadar start lucrărilor pentru acest nou obiectiv”, susține Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Prin acest proiect este prevăzută „reconfigurarea în totalitate a aleilor pietonale; reamenajarea spațiilor verzi, cu sistem automatizat de irigații; reabilitarea împrejmuirii; modernizarea locurilor de joacă pentru copii, pe categorii de vârstă; amenajarea de locuri de odihnă, recreere și socializare; înlocuirea mobilierului urban (bănci, coșuri de gunoi, jardiniere, rastele bicicliști, cișmele, mese șah/table etc.); instalarea de echipamente specifice pentru terenul de sport, echipamente fitness și pentru locurile de joacă”. 

Turnul de Televiziune, construcţie unică în România FOTO: GIV BOATS
Turnul de Televiziune, construcţie unică în România FOTO: GIV BOATS

Totodată va fi amenajată o pistă pentru bicicliști, va fi construit un luciu de apă cu pasarelă pietonală, o fântână arteziană cu jeturi de apă la nivelul pavimentului, amenajarea unui teren pentru sport si fitness, precum și montarea unei roți panoramice cu o înălțime de 36 de metri.

Proiectul are o valoare de 12,8 milioane de lei, iar termenul pentru execuția a lucrărilor este de 12 luni.

Turnul de Televiziune se vede din patru zări

Spre sfârşitul anilor '60, conducerea vremii a decis construirea unui turn de peste 110 metri pe dealul Ţiglinei, în zona cea mai înaltă a oraşului Galaţi.

La început a fost construit pentru radiocomunicaţiile speciale, iar mai târziu pentru transmiterea semnalului TV, clădirea fiind botezată de gălăţeni Turnul de Televiziune.

Terenul sensibil la umiditate pe care îl are oraşul a dat bătăi de cap proiectanţilor, astfel că fundaţia specială a construcţiei a fost gândită şi executată pe cheson armat, turnat pe piloţi în sistem Franky, iar la parter s-a prevăzut cadre din beton armat.

Silueta zveltă a turnului este dată de dimensiunile sale: diametrul de 8 metri la bază şi 5,10 metri în partea superioară susţinând o consolă cu un diametru de 15 metri, la circa 75 de metri înălţime. Turnul a fost glisat, asemenea coşurilor de fum, cu ajutorul unor instalaţii care a primit brevet românesc de invenţie. 

Consola din partea superioară a turnului fusese concepută pentru două funcţiuni: zonă de bellevue în partea inferioară şi zona unde se afla aparatura şi întregul echipament de recepţie şi transmitere, un loc în care doar operatorii desemnaţi aveau acces.

Nu după mult timp, zona de belvedere a fost transformată într-un superb restaurant. Accesul la partea superioară se realizează cu ajutorul unui lift care, într-un singur minut, urcă şi opreşte la intrarea în restaurant.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite