Polițist mituit de hoțul-informator. Mii de euro și lucrări la mormântul părinților pentru a-l face scăpat pe turnător

0
Publicat:

Ovidiu Dorin Morozan, agent de poliție în Galați, a fost condamnat pentru trafic de influență. El a luat bani de la un suspect de furt ca să îl scoată din dosarul penal în care era anchetat.

Polițistul a negat comiterea faptelor FOTO arhivă Adevărul
Polițistul a negat comiterea faptelor FOTO arhivă Adevărul

Tribunalul Galați l-a condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pentru trafic de influență pe Ovidiu Dorin Morozan, agent de poliție la Secția 5 de Poliție din Galați. Decizia instanței nu este definitivă.

Potrivit Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Galați, polițistul i-a cerut bani unui suspect de furt. Totul a pornit pe 29.08.2019, când la Secția 5 Poliție din Galați s-a înregistrat o plângere a unei firme care sesiza faptul că prin efectuarea unei inventarieri a bunurilor existente la sediul magazinului Praktiker, s-a constatat lipsa mai multor produse, respectiv polizoare unghiulare, mașini de înșurubat/ găurit, șurubelnițe electrice (mărcile Bosch, Makita sau DW) în valoare totală de 28.784 lei.

În urma vizionării imaginilor de pe camerele de supraveghere, polițiștii au ajuns la un bărbat din Galați. Ovidiu Dorin Morozan, care se număra printre cei care anchetau cazul, îl cunoștea pe bărbatul care apărea în imagini, pentru că în trecuse îl folosise ca sursă ocazională de informații.

Suspectul de furt a fost citat să se prezinte la Secția 5 de Poliție pentru a i se arăta filmarea, dar pentru că era cercetat și într-un alt dosar penal, l-a „uns” pe Morozan ca să îl scape de noua problemă penală cu care se confrunta.

„Ca urmare a faptului că era cercetat într-un alt dosar penal al D.I.I.C.O.T. și, fiindcă nu dorea ca situația sa penală să fie amplificată de un alt posibil dosar penal, în aceeași zi, după câteva ore, s-a întâlnit cu agentul de poliție Ovidiu Dorin Morozan, căruia i-a dat o sumă de bani pentru a rezolva problema penală de care îi spusese anterior. Inculpatul nu a refuzat banii, pe care i-a primit și i-a introdus în buzunarul de la vestimentația cu care era îmbrăcat și l-a invitat la sediul secției de poliție pentru a vedea imaginile”, au stabilit anchetatorii.

I-a sugerat să găsească un țap ispășitor

După vizionarea imaginilor, suspectul de furt a înțeles că sunt șanse mari să se aleagă cu un nou dosar penal și a purtat mai multe discuții pe WhatsApp cu agentul de poliție, în încerca de-a rezolva situația.

„Agentul de poliție i-a precizat că îl va ajuta, că îl va scoate din dosar. Inițial inculpatul nu i-a precizat și soluția pe care urma să o adopte în ceea ce îl privește și ce conduită ar trebui să adopte martorul pentru ca inculpatul să îl ajute, dar i-a sugerat să găsească o altă persoană care să declare că a sustras bunurile respective din magazin”,  spune procurorul de caz.

Bărbatul nu a găsit o altă persoană care să ia asupra sa fapta, așa că a început să îi dea polițistului diverse sume de bani. Prevăzător, a folosit o altă persoană care l-a filmat când îi dădea 400 de lei și 150 de euro lui Morozan.

La scurt timp, agentul de poliție i-a cerut să refacă mormântul părinților săi afectat de ploi. Cel care avea să devină martor denunțător în dosar a venit atunci de pe litoral și a plătit niște lucrători care au adus pământ pentru a nivela locul de veci.

Pentru că polițistul îi cerea sume din ce în ce mai mari, bărbatul s-a consultat cu avocatul său și a decis să îl reclame la Poliție pe acesta. Pe 23.08.2021, suspectul de furt s-a întâlnit cu Morozan pe o stradă din apropierea Secției 5 de Poliție, unde i-a promis că îi va da 2.000 de euro. Cu acea ocazie i-a înmânat 400 de euro, moment în care a fost surprins de ofițerii Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Anticorupție Galați.

„Nu am pretins niciodată bani”

La audieri, polițistul a avut o cu totul altă versiune asupra celor întâmplate. Acesta susține că bărbatul s-a oferit să îi dea diverse sume de bani pentru „deranj” și să refacă mormântul părinților săi.

„În unele dăți, de 2 sau de 3 ori, când discutam acest subiect, îmi oferea diferite sume de bani, pe care eu le acceptam și îmi spunea că sunt pentru deranj, să beau un suc. Sumele de bani primite de la acesta variau între 400 de lei, o dată 150 de euro, însă eu nu am pretins niciodată înmânarea sumelor de bani și nici nu i-am spus că îl voi rezolva cu dosarul contra unei sume de bani. Tot insista să îl rezolv cu dosarul penal, deoarece mai avea un dosar la Constanța și unul pe la … sau …, iar la un moment dat i-am zis: „vino odată cu persoana respectivă, fiindcă dosarul este destul de vechi”. Îmi amintesc, de asemenea, că la un moment dat acesta m-a sunat, m-a întrebat ce fac, eu i-am spus că mergeam la mormintele părinților mei fiindcă se surpase terenul, astfel că … s-a oferit să îl repare el, deoarece are o echipă de muncitori...”, este explicația lui Ovidiu Dorin Morozan.

Polițistul a precizat că își amintește că la un moment dat a avut o discuție cu martorul denunțător, în care acesta i-a spus că: „Vreau să fiu atent și cu colegul dumitale”, cel care avea dosarul penal în instrumentare, iar el i-a spus: „Lasă-ne pe noi. Tu vino cu persoana.”

Legat de flagrant, agentul de Poliție spune că a luat banii „cu scopul intervenției mele pe lângă colegul meu …, pentru a fi audiată altă persoană în dosarul penal.”

Judecătorii îl consideră vinovat

Judecătorii au stabilit că există suficiente probe din care rezultă fără dubiu că polițistul și-a încălcat atribuțiile și a primit bani de la martorul denunțător.

„Prin calitatea sa de agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Galați – Secția 5 Poliție – compartimentul investigații criminale, inculpatul Ovidiu Dorin Morozan nu numai că avea influență asupra colegului său care lucra în același compartiment cu el, dar a și lăsat să se creadă că are influență asupra colegului său, creând această impresie martorului denunțător … prin calitatea sa de polițist coleg cu cel care avea în instrumentare dosarul penal, prin comportamentul său, respectiv prin faptul că inculpatul a mers însoțit de colegul său la domiciliul martorului denunțător, precum și că i-a prezentat respectivele imagini incriminatorii în biroul și în prezența acestuia, prin conduita sa ulterioară de primire a sumelor de bani lăsând impresia că o parte din aceștia vor ajunge la martorul…”, se arată în motivarea instanței.

Magistrații nu au trecut cu vederea nici faptul că agentul de Poliție i-a spus martorului denunțător că se va folosi de declarația altei persoane pentru a închide dosarul penal.

„Inculpatul precizând în mod concret cum anume urma să intervină pe lângă colegul său. Inculpatul Ovidiu Dorin Morozan i-a promis acestuia că îl va rezolva, lucru pe care intenționa să îl și facă, prin atașarea la dosarul penal a unei declarații date de o altă persoană, ce urma să își asume săvârșirea infracțiunii de furt ce făcea obiectul dosarului penal aflat în lucru la colegul său …”, este concluzia instanței de judecată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite