Pedeapsă pentru evadare din arestul la domiciliu. Individul a jefuit case și a fost prins de polițiști

0
Publicat:

Deși scăpase la mustață de arestarea preventivă, un tânăr a profitat de faptul că a fost lăsat în libertate și a luat la rând casele din satul unde locuia, de unde a furat tot ce i-a căzut în mână.

Bărbatul a furat bunuri din câteva case după ce a ignorat arestul la domiciliu FOTO arhivă Adevărul
Bărbatul a furat bunuri din câteva case după ce a ignorat arestul la domiciliu FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați l-a condamnat definitiv în 17 ianuarie 2024 la doi ani și șase luni de închisoare cu executare pe un tânăr din satul Ivești, județul Galați, pentru evadare și furt calificat.

El i-a lăsat mască pe polițiști, care îl cercetau într-un dosar penal. Instanța îl plasase în arest la domiciliu pe perioada anchetei, deși Parchetul ceruse arestarea lui preventivă, dar individul a avut alte gânduri.

În dimineaţa zilei de 5 iunie 2023, tânărul a plecat de la domiciliu, pe care nu avea voie să îl părăsească, și a dat buzna în casa unui consătean, de unde a sustras o bicicletă, un exfoliator de tăiat iarbă şi două bidoane cu motorină.

Imediat după aceea, a intrat într-o altă casă din sat, de unde a sustras o butelie, iar dintr-o magazie, un bidon cu 5 litri de benzină, cauzând un prejudiciu de 1.000 lei.

La scurt timp, a fost prins de polițiști și a recunoscut tot.

A evadat ca să își salveze iubita de un potențial viol

Tot Curtea de Apel Galați a pronunțat verdictul definitiv pe 22 decembrie 2022 într-un caz bizar de evadare. Judecătorii l-au condamnat atunci pe un bărbat judecat într-un alt dosar pentru furt calificat la 6 luni de închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pentru evadare.

Interesantă este motivarea cu care individul a venit în fața judecătorilor pentru a justifica evadarea din arestul la domiciliu.

Pe 19 august 2021, în jurul orei 23.40, lucrători de poliţie din cadrul Secţiei 3 Poliţie Galați, care efectuau serviciul de patrulare pe strada Oţelarilor din municipiu, au observat în zona unui bloc un bărbat și o femeie, ambii având un comportament suspect, în sensul că încercau să evite contactul vizual.

Cei doi au fost legitimaţi, stabilindu-se că bărbatul este inculpat într-un dosar penal, iar din interogarea bazei de date a Poliţiei Române „INTER-ID” a rezultat faptul că acesta figura cu măsura preventivă „arest la domiciliu” din data de 15 mai 2021, având status „ACTIV”.

Femeia care îl însoțea era concubina acestuia. Fiind audiat în cursul urmăririi penale, bărbatul a recunoscut comiterea faptei. Acesta a precizat că avea cunoştinţă atât despre faptul că pe 11 august 2021 s-a menţinut măsura arestului la domiciliu, cât şi despre faptul că pe 18 august 2021, Tribunalul Galați i-a respins contestația prin care a solicitat înlocuirea măsurii.

Aici lucrurile devin interesante. „Inculpatul a motivat că a părăsit domiciliul pentru a merge în întâmpinarea concubinei, care se întorcea de la serviciu la acea oră târzie, iar cu ocazia audierii sale de către procuror a suplimentat motivaţia, susţinând că a fost sunat de concubina sa, care i-a spus că este urmărită de nişte persoane de sex masculin”, a precizat procurorul de caz.

„Pedeapsa este nejustificat de blândă”

Parchetul a atacat decizia primei instanțe, Judecătoria Liești, considerând că pedeapsa aplicată bărbatului este mult prea mică raportat la pericolul social pe care îl prezintă.

„Pedeapsa aplicată este nejustificat de blândă avându-se în vedere gravitatea faptei pentru care a fost cercetat inculpatul, acesta părăsind domiciliu și încălcând obligaţiile dispuse prin arestul la domiciliu, în timp ce era judecat, într-o altă cauză, pentru săvârşirea unei infracţiuni de furt calificat formată din 10 acte materiale, comisă împreună cu alţi 7 inculpaţi”, a argumentat procurorul de caz.

Judecătorii instanței superioare nu au putut trece însă cu vederea că bărbatul a evadat din arestul la domiciliu ca să se asigure că partenera lui nu pățește nimic și au menținut pedeapsa aplicată de prima instanță.

„S-a ţinut cont de împrejurările în care s-a comis infracţiunea, respectiv pentru a ieși în întâmpinarea concubinei sale, martora …, care venea seara târziu de la locul de muncă, aceasta sunându-l și spunându-i că este urmărită de nişte persoane de sex masculin. Gravitatea faptei este una redusă, inculpatul nepărăsind domiciliu pentru a comite infracțiuni sau alte fapte antisociale, ci pentru motivul prezentat anterior”, a argumentat Curtea de Apel Galați.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite