Mitică Dudău, profesorul care şi-a construit cariera fără să se uite la ceas
0Cu peste 2.000 de voturi, profesorul Mitică Dudău, de la Colegiul Naţional „Costachi Negri" (Liceul Pedagogic) din Galaţi a ocupat poziţia a patra în campania "Profesori cu care Galaţiul se mândreşte".
Născut în judeţul Bacău, profesorul a ajuns la Galaţi prin repartiţie guvernamentală, după terminarea studiilor. Pasiunea pentru ştiinţa exactă a apărut încă din copilărie: „Am ştiut de atunci că voi deveni matematician", spune râzând Dudău.
A intrat în învăţământ în anul 1977. De ce a ales cariera didactică? „Copil fiind, de la ţară, nu prea am avut alte modele. Am avut şi ezitări, dar am ales până la urmă catedra. Era cât pe ce să fiu militar, poliţist sau chiar lucrător al Securităţii", îşi aminteşte profesorul de matematică de la Pedagogic.
A trecut pe rând pe la Şcolile 18 şi 30, a avut şi trei mandate de inspector general adjunct, din care şi-a dat de fiecare dată demisia când s-a simţit „inutil", iar acum este profesor de matematică şi director al Colegiului Naţional „Costache Negri" din Galaţi.
Mitică Dudău se mândreşte cu cei trei elevi care i-au adus de-a lungul timpului medalii de argint la olimpiada naţională de matematică, dar cel mai important pentu el este faptul că în ultimii ani toţi elevii au luat Bac-ul la matematică, şi chiar cu note peste 7.
Este trist când vede în ce hal a ajuns profesorul din România, dar este convins că dascălul care-şi respectă statutul este şi acum respectat.
„Elevii, dar şi părinţii te respectă şi-ţi mai trecu vederea anumite scăpări. Dacă nu, atunci critică şi ce nu-i de criticat", mai spune Mitică Dudău.
Ca şi profesor de matematică, Mitică Dudău acordă extrem de greu nota 10 - doar pentru originalitate, niciodată media 10 şi extrem de des nota 3. „Nu ezit să sancţionez abaterile, dar după ce l-am sancţionat, îl fac pe elev să înţeleagă că nu-i port ranchiună, să nu se simtă vânat de acum", explică profesorul de matematică.
Mitică Dudău nu este doar profesor de matematică! Asigură şi managementul Colegiului Pedagogic şi este angrenat în mai multe organisme de pe lângă Inspectoratul Şcolar sau Ministerul Educaţiei. A scris trei cărţi, a publicat probleme în mai multe reviste şi a conceput sute de subiecte pentru olimpiade şi concursuri.