Invenție „fierbinte”, de mare interes: plafonul special, care reduce facturile la încălzire pe timp de iarnă

0
Publicat:

Este vorba de un plafon separator din plăci de polistiren, armate cu fibră de sticlă, care se montează în orice încăpere. Acesta reduce costurile cu încălzirea și are randament foarte bun în clădirile înalte, precum instituții, săli de spectacole. 

Cum putem păstra căldura într-o clădire inaltă FOTO: Arhivă, Adevărul
Cum putem păstra căldura într-o clădire inaltă FOTO: Arhivă, Adevărul

Soluția a fost prezentată la Salonul de Invenții INVENT UGAL, care a avut loc la Universitatea de stat din Galați. 

Proiectul se numește „plafon separator al incintelor înalte, care permite utilizarea spațiilor în sezonul rece, cu costuri decente”. Promotoarea invenției este asociația non-guvernamentală „Asociația Job”, care a propus un plafon separator din plăci de poliesteri armate cu fibră care se montează în orice încăpere. 

„Urmare a crizei energetice și a altor crize, costurile încălzirii pe timp de iarnă a clădirilor si a sălilor de spectacole și a altor clădiri publice au crescut până la epuizarea bugetului instituțiilor publice, instituțiilor de învățământ sau având activități cu publicul. Soluția propusă pentru utilizarea incintelor existente este partajarea înălțimii incintei cu un plafon separator, cu criterii estetice și de protecție anticondens”, se arată în proiectul de prezentare al asociației. 

Plafonul ușor poate fi executat din plăci de polistiren armate cu fibră de sticlă, fiind decorat cu imagini sau poate fi executat din alte materiale

„Propunem un plafon separator, ușor, suspendat, eventual rotitor.  Pentru a reduce riscul de igrasie a spațiului superior, acesta va fi dotat cu un sistem de condiționare, utilizat în perioada anului cu temperatura mai scăzută. Partea inferioară, utilizată de persoane fiind încălzită corespunzător”, precizează Dănuț Busuioc, reprezentant al Asociației Job. 

În perioada 9-10 noiembrie 2023, a avut loc cea de-a șasea ediție a Salonului Inovării și Cercetării UGAL INVENT. Peste 280 de cercetări, inovații și invenții din aproape 40 de domenii au fost prezentate la evenimentul organizat de Universitatea  „Dunărea de Jos” Galați.

Salonul UGAL INVENT este organizat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați şi Black Sea Universities Network, în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Tehnice din România, Universitatea Tehnică a Moldovei, Institutul Naţional de Inventică Iaşi, Asociația Generală a Inginerilor din România şi Forumul Inventatorilor Români.

Câte grade ar trebui să avem în locuințe în această iarnă

Deși nu există o regulă universal valabilă în ceea ce privește temperatura ideală din casă, pentru că aceasta ține și de preferințele fiecăruia, potrivit Departamentului de Energie din SUA, temperatura optimă s-ar încadra între 20 și 21 de grade. 

Totodată, potrivit aceleiași surse, citate de publicația Southern Living, ar trebui să luăm în considerare scăderea temperaturii pe timpul nopții.

Pe de altă parte, experții din Marea Britanie, citați de publicația Express, spun că temperatura ideală, în timpul anotimpului geros, este situată între 18 și 20 de grade Celsius. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite