Cum sunt distorsionate alegerile. Căsuţa din Galaţi cu 1.921 de locuitori fictivi, toţi înscrişi în listele de alegători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aceasta este casa cu 1.921 de locuitori fictivi, toţi înscrişi cu drept de vot FOTO Costel Crângan
Aceasta este casa cu 1.921 de locuitori fictivi, toţi înscrişi cu drept de vot FOTO Costel Crângan

Imobilul se află în Galaţi, iar „locatarii” lui sunt basarabeni cu cetăţenie română care folosesc adresa ca pe „o rampă” pentru a circula liber în UE. Ei nu au votat vreodată în România şi nici nu au de gând. Zeci de mii de oameni umplu astfel listele permanente, numai la Galaţi, distorsionând grav procesul electoral. Cvorumul este influenţat foarte mult de astfel de situaţii absurde.

Un imobil modest, cu numai două camere de locuit, din pitorescul cartier Vadul Ungurului (aflat în partea de nord a municipiului Galaţi) găzduieşte, cel puţin în teorie, 1921 de români cu drept de vot.

Conform  datelor existente la Serviciul de Evidenţa Persoanei Galaţi, în amintita casă, situată pe strada Tudor Vladimirescu, la numărul 174, şi-au stabilit domiciliul în ultimii trei ani peste 3.000 de oameni, în marea lor majoritate proveniţi din Republica Moldova şi având dublă cetăţenie.

Pentru 2.000 dintre aceştia, consideraţi ca având drept de vot, s-a înfiinţat chiar şi o secţie de votare specială, alocată doar lor (se află la şcoala gimnazială nr. 20, încă nici măcar unul dintre aceştia nu s-a prezentat vreodată să voteze. 

Asta până pe 26 mai 2019, când s-a spart, în sfârşit gheaţa: o studentă basareancă a venit să voteze, spre stupefacţia membrilor comisiei electorale.Fata a recunoscut, de altfel, că nu locuieşte acolo, ci doar şi-a stabilit reşedinţa în imobilul cu pricina.

„Prezenţa la vot în secţia de votare este destul de slabă deoarece din 1.979 de votanţi, 1.921 au aceeaşi adresă, la aceeaşi reşedinţă. Din păcate din 1.921 votanţi a venit doar o singură persoană. În secţie avem 50 de persoane de pe o altă stradă şi în rest cei 1921 cetăţeni din Republica Moldova mai ales, la aceeaşi adresă“, a precizat Mariana Robea, preşedinte secţie de votare. 

Situaţia este generată de un lanţ de slăbiciuni ale legii. De fapt, reşedinţa în Galaţi a cetăţenilor respectivi este una fictivă, după cum recunoaşte chiar şeful Serviciului de Evidenţa Persoanei din Galaţi, Silviu Bacalum.

„Acolo este o situaţie specială, care porneşte de la o fisură în lege. Practic, legea nu interzice ca la o adresă să-şi stabilească reşedinţa oricât de mulţi oameni. Însă acei oameni nu stau acolo, după cum s-a demonstrat deja în urma verificărilor făcute de Poliţie. Cheltuim degeaba bani pentru organizarea de secţii de votare pentru ei, deoarece aceşti oameni sunt plecaţi de mult în ţările din Vest şi sunt gălăţeni doar în acte”, ne-a spus Silviu Bacalum.

Acesta a precizat şi că situaţia de pe strada Tudor Vladimirescu nr. 174 nu este una singulară la Galaţi, fiind, la o scară mai mică, practicată de sute de persoane din oraş. O estimare arată, de altfel, că peste 25.000 de gălăţeni cu acte-n regulă locuiesc doar teoretic în oraş.

„Procedurile legale actuale spun că luarea în spaţiu a unei persoane, pentru eliberarea unei cărţi de identitate româneşti, sunt simple: trebuie doar o copie după actul imobilului şi o declaraţie sub propria semnătură, dată în faţa funcţionarului de către proprietar”, explică şeful de la Evidenţa Persoanei.

Proprietarul imobilului unde se fac mutaţii pe bandă rulantă este un fost profesor de istorie care s-a specializat în vânzarea de vize. El a fost trimis în judecată în urma unei anchete penale, procesul fiind în curs.

Numele „întreprinzătorului” de ocazie este Laurenţiu Maxim. Rugat de „Adevărul” să clarifice situaţia, el ne-a dat un răspuns realmente şocant: „Să-mi sugeţi p…. şi mie, şi celor 3.000 de basarabeni”. Cum spuneam, omul a fost profesor…

CITIŢi ŞI:

PSD reclamă nereguli la alegeri în municipiul Galaţi. Reclamaţiile vizează în mod special votul pentru referendum

UPDATE Prezenţa la vot în judeţul Galaţi. La ora 16,00 votaseră 144.651 gălăţeni, adică 27,67% dintre cei înscrişi pe liste. Judeţul este printre codaşe la prezenţă 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite