Cum arată prima creşă construită după Revoluție în orașul Galați. Casă boierească în ruină, salvată cu fonduri europene FOTO

0
Publicat:

Prima creşă construită în ultimii 30 de ani în orașul Galați este gata. O clădire dezafectată din centrul oraşului a fost reabilitată de la zero, cu fonduri europene.

Creșă construită cu fonduri UE FOTO: Primăria Galați
Creșă construită cu fonduri UE FOTO: Primăria Galați

Clădirea de pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 24 a fost construită în anul 1910 şi se afla în stare avansată de degradare. Ea a fost încadrată cu risc seismic de gradul 1, fiind propusă spre demolare.

Imobilul a fost consolidat ș reabilitat de la zero, cu fonduri europene în valoare de 4.001.702,98 lei.

Primăria municipiului Galați anunță vineri, 17 mai 2024, că s-au încheiat lucrările pentru prima creșă care se înființează în oraș în ultimii 30 de ani, investiție ce a fost realizată cu fonduri europene.

Prima creșă din Galați construită după Revoluție FOTO: Primăria Galați
Prima creșă din Galați construită după Revoluție FOTO: Primăria Galați

 „Am reabilitat această clădire veche, abandonată, unde cei mici se vor bucura acum de cele mai bune condiții. Lucrările s-au încheiat, iar imobilul a devenit un spațiu modern și primitor. Și nu ne oprim aici: vom înființa alte cinci noi creșe, în diferite cartiere ale orașului”, susține Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați

Potrivit Biroului de presă al Primăriei municipiului Galați, lucrările la prima creșă presupun „consolidare, recompartimentare a spațiilor necesare funcționarii în bune condiții a creșei și reabilitare termică. Acestea vor fi completate cu înlocuirea integrală a instalațiilor pentru utilități, refacerea finisajelor interioare și exterioare, refacerea trotuarelor, montarea de bănci și coșuri de gunoi, amenajarea spațiilor verzi etc.

Mai mult, s-au făcut și dotări specifice destinației acestui spațiu: mobilier, echipamente pentru bucătărie, echipamente pentru spălătorie etc.

O clădire aflată în ruină a fost salvată FOTO: Primăria Galați
O clădire aflată în ruină a fost salvată FOTO: Primăria Galați

Noua creșă are un număr inițial de 25 de locuri și urmează etapele legale pentru avizare”, a mai precizat reprezentanții Primăriei Galați.

Clădirea era în stare avansată de degradare FOTO: Primăria Galaţi
Clădirea era în stare avansată de degradare FOTO: Primăria Galaţi

În prezent, în Galați există doar două crește de stat, modernizate recent. Totodată, municipalitatea mai are proiecte pentru alte cinci creșe noi în diferite cartiere ale orașului. 

Dacă înainte de 1989 în Galaţi funcţionau peste 15 creşe de stat, în acest moment mai sunt doar două. După Revoluţie, cele mai multe fie au fost închise, fie au fost transformate în cabinete medicale sau în alte spaţii cu altă destinaţie.

Din cauza preţurilor piperate de la instituţiile private, creşele de stat au început să fie tot mai căutate în ultimii ani, fiind supraaglomerate. Ba chiar, sunt lungi liste de aşteptare, iar părinţii sunt nevoiţi să aştepte pentru eliberarea unui loc. 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite