Cel mai important obiectiv turistic din Galaţi, propus pentru o amplă reabilitare. Ce presupune acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la anunţarea protocolului de reabilitarea a Falezei de la Galaţi FOTO PMG
Imagine de la anunţarea protocolului de reabilitarea a Falezei de la Galaţi FOTO PMG

Documentul a fost semnat între Consiliul Judeţean şi Primăria din Galaţi, iar perioada vizată de proiectul de modernizare a Falezei Dunării este 2021-2027.  Proiectul are o valoare de 15 milioane de euro, dar nu are deocamdată finanţare, speranţa fiind la fonduri europene.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, au semnat miercuri, 5 august 2020, un acord de parteneriat pentru realizarea proiectului „Revitalizarea turismului din Galaţi, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural de pe Faleza Dunării”. 

Conform documentului, se va elabora în comun o documentaţie tehnico-economică necesară proiectului de investiţii în domeniul infrastructură şi servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potenţial turistic, ce urmează a fi depus pentru finanţare în perioada de programare 2021-2027, acordul de parteneriat fiind parte integrantă a contractului de finanţare.

Reprezentanţii municipalităţii au precizat că se doreşte să fie obţinute fonduri europene pentru modernizarea falezei în ansamblu, în cadrul unui proiect estimat la peste 15 milioane de euro, la care se lucrează deja, graţie căruia această zonă emblematică a oraşului se va schimba complet, devenind mult mai atractivă atât pentru locuitori, cât şi pentru vizitatori, un loc plăcut de relaxare şi petrecere a timpului liber.

„Cea mai îndrăgită zonă a oraşului nostru, Faleza Dunării, va fi modernizată şi pusă în valoare. Lucrăm deja la acest proiect prin care vom atrage fonduri europene şi am încheiat astăzi  parteneriatul cu Consiliul Judeţean Galaţi, fapt pentru care îi mulţumesc şi pe această cale domnului preşedinte Costel Fotea pentru deschidere şi sprijin. Vom avea pe Faleză amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători şi biciclişti, zone de cafenea, două parcări subterane, spaţii verzi amenajate, iar sculpturile în metal vor face obiectul unui veritabil circuit cultural şi turistic. Faleza Dunării se va schimba şi va deveni o zonă mult mai atractivă pentru gălăţeni, dar şi pentru cei care ne vizitează,” a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a declarat: „Niciodată nu a existat o mai bună colaborare între Consiliul Judeţean şi Primăria Galaţi. Iar acest lucru se vede în proiectele pe care le implementăm împreună pentru gălăţeni. Astăzi ne-am unit din nou forţele, în cadrul unui proiect care vizează modernizarea Falezei. Aici se află singura expoziţie de sculptură în metal de pe cursul Dunării, astfel că, împreună cu Primăria Galaţi, am gândit un circuit cultural prin care să punem  în valoare această colecţie impresionantă de artă modernă, bineînţeles şi cu ajutorul specialiştilor de la Muzeul de Artă Vizuală.”

Elementul central în jurul căruia se va dezvolta întregul proiect îl constituie de altfel lucrările de sculptură în metal realizate în cadrul taberelor de sculptură din anii 1976, 1977 şi 1991, care se constituie într-un veritabil muzeu în aer liber ce urmează a fi pus în valoare. Totodată, propunerile de amenajare a falezei rezultate în urma concursului de soluţii urbanistice organizat de Primăria Galaţi în toamna anului trecut, la care au participat tineri specialişti în arhitectură şi urbanism, vor fi puse la dispoziţia ofertantului câştigător.

„Unică în sud-estul Europei şi spectaculoasă din punct de vedere al peisajului, Faleza Dunării din Galaţi va fi modernizată prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural. Protocolul de cooperare prevede că municipiul Galaţi, proprietar al terenului şi al infrastructurii, va avea responsabilitatea îmbunătăţirii infrastructurii publice de turism în zona protejată a Falezei Dunării, iar Consiliul Judeţean Galaţi, prin instituţia subordonată Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, va asigura asistenţa calificată pentru punerea în valoare a monumentelor de for public şi informarea turiştilor cu privire la patrimoniul cultural existent”, a precizat municipalitatea. 

Proiectul are în vedere dezvoltarea şi promovarea infrastructurii publice de turism şi a serviciilor turistice aferente; protejarea, dezvoltarea şi promovarea patrimoniului cultural şi a serviciilor culturale; protejarea, dezvoltarea şi promovarea patrimoniului natural şi a eco-turismului; regenerarea fizică şi creşterea securităţii spaţiilor publice.

Faleza Dunării va avea astfel trei circuite: circuit pietonal/promenadă, circuit pentru alergare/biciclete şi circuitul cultural/observarea sculpturilor. Se va consolida şi extinde taluzul dinspre Dunăre, se vor construi două parcări subterane, o serie de zone de cafenea, amfiteatre în aer liber şi semiacoperite, piste pentru alergători şi biciclişti, piaţete cu mobilier urban în apropierea sculpturilor în metal existente etc.

În plus, se doreşte relocarea portului de ambarcaţiuni în altă zonă de agrement a oraşului şi se analizează posibilitatea realizării unui viaduct care să facă legătura între Str. Stadionului şi Bdul Marii Uniri, cu finanţare din alte surse.

Surprinzător, însă, nu se pomeneşte nimic despre o eventuală consolidare a versantului, deşi studiile din ultimii ani au arătat că terenul alunecă spre fluviu destul de accelerat.

Faleza Dunării este proprietatea publică a municipiului Galaţi şi principalul loc de promenadă pentru locuitorii oraşului, având o lungime de aproximativ trei kilometri şi o suprafaţă totală de aproximativ 200.000 mp.

Vă mai recomandăm şi:

Parc de aventură de 4 milioane de euro, bani publici, la Galaţi. Ce firme au câştigat contractul cu Primăria

VIDEO Sfidarea pandemiei la Galaţi: 40 de oameni, găsiţi înghesuiţi şi fără măşti într-un microbuz de marfă 

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite