Cea mai înaltă statuie din Galaţi a unui voievod moldovean, unde în comunism se organizau parade, va fi reabilitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Arhivă Adevărul
sursa: Arhivă Adevărul

Cea mai înaltă statuie din Galaţi, ridicată în amintirea ultimei bătălii a voievodului Ioan Vodă cel Viteaz, unde se organizau parade şi serbări comuniste, va fi reabilitată. Anunţul a fost făcut de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Galaţi.

La 70 de kilometri de oraşul Galaţi, pe platoul unui deal, între localităţile Băneasa şi Roşcani, se înalţă impozant un monument dedicat voievodului Moldovei, Ioan Vodă Armeanul sau Ioan Vodă cel Cumplit.

Cea mai înaltă statuie din Galaţi, de 4,5 metri, a fost realizată de către sculptorul brăilean Gheorghe Turcu cu prilejul împlinirii a patru veacuri de la uciderea voievodului, fiind amplasată în anul 1976, pe platoul de lângă pădurea Breana de lângă Roşcani. 

Turnarea în bronz s-a realizat la Combinatul Fondului Plastic din Bucureşti. Pe platformă în două terase, spre care urcă o scară monumentală, se află soclul de forma unei prisme pătrate, din beton placat cu travertin. Ioan Vodă cel Viteaz este prezentat în picioare, cu mâna dreaptă pe mânerul sabiei pe care se pregăteşte s-o scoată din teacă.

La statuie se organizau parade şi serbări comuniste

Înainte de Revoluţie, la monument se organizau festivităţi cu elevi aduşi din tot judeţul Galaţi. În fiecare an, pe platoul statuii avea loc Sărbătoarea Bujorului, petrecere câmpenească la care se adunau toţi sătenii, dar şi mari şefii de partid. Toate aceste parade şi serbări comuniste implicau ample acţiuni muncitoreşti de întreţinere a monumentului.

După 1989, statuia lui Ioan Vodă cel Viteaz a prezentat interes doar pentru hoţii de piatră şi de fier, fiind vandalizată în mod sistematic. S-au furat tarvertinul cu care e placat soclul, toate părţile metalice de la părculeţul acum devastat, s-a furat până şi placa din bronz aferentă monumentului. Jgheaburile care altădată erau pline flori şi întreţinute de muncitori, acum aproape că nu mai există.

Pentru că acest important monument istoric din judeţul Galaţi are nevoie de ample intervenţii de restaurare, vom solicita fonduri de la Ministerul Culturii pentru a pregăti toată documentaţia necesară în vederea obţinerii de fonduri europene pentru consolidarea şi reabilitarea acestuia”, a anunţat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Cine a fost Ioan Vodă cel Viteaz

Cunoscut în epoca medievală pentru curajul şi dârzenia în luptă, Ioan Vodă cel Viteaz, voievod al Moldovei în secolul al XVI-lea, s-a remarcat prin abilităţile sale politice şi strategice.

Domnitorul cucereşte o serie de fortificaţii importante pentru ţara Moldovei, impresionează lumea medievală prin victoriile sale împotriva turcilor, ia o serie de măsuri în favoarea oamenilor de rând şi creşte avuţia ţării. 

Bun strateg pe câmpul de luptă şi apărător al meleagurilor ţării Moldovei, Ioan Vodă cel Viteaz, care impresiona în bătălii prin forţa sa fizică, este ucis şi rupt în bucăţi de către vrăjmaşi.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Maşina de criptare enigma, licitată pentru 45.000 de euro

Un Ferrari din 1956 va fi scos la licitaţie pentru o sumă uriaşă. Maşina de colecţie i-a aparţinut unui mare campion de Formula 1

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite