Bogdan Silion - Un profesor lider de sindicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

«Democraţia nu este lipsită de vicii, însă ea rămâne singura unealtă valabilă pentru guvernare», consideră profesorul.

Profil
Născut. 5 ianuarie 1978, Galaţi.
Studii. Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» Iaşi, Universitatea «Dunărea de Jos» Galaţi.
Ocupaţie. Profesor de ştiinţe socio-umane, doctor în filosofie.
Familie. Căsătorit.

Bogdan Silion este un tânăr profesor şi lider de sindicat al dascălilor din Liceul cu Program Sportiv din Galaţi. Are publicată lucrarea „Rusia şi ispita mesianică", la Editura Vremea din Iaşi, 2007.
E convins că un intelectual trebuie să trăiască şi să-şi exprime convingerile sale, mai ales în vremuri „complicate" precum cele pe care le trăim: „În plus, să fie tot timpul lucid şi să încerce să-şi explice mecanismele sociale şi politice care au dus la o anumită stare socială, raportate însă la un sistem de valori imuabil".
Cauze ale degradării
Bogdan Silion vede primele cauze ale degradării condiţiei profesorilor în calitatea mentalului colectiv al acestei ţări. El consideră că „românul nu are o conştiinţă civică şi nici educaţie politică, iar, din perspectiva mentalităţii bugetarului, foarte mulţi dintre aceştia s-au angajat în sistem fie din dorinţa de a găsi un loc călduţ, fie dintr-un izomorfism profesional păgubos: sunt specialist în domeniul acesta, atât ştiu să fac şi nu aş putea să găsesc altceva de lucru. În condiţiile acestea, categoria menţionată se mulţumeşte cu puţin şi nu protestează niciodată în mod serios, de teamă de a nu-şi pierde locul de muncă. Această slăbiciune este speculată din plin de cei aflaţi la putere".
Forţa sindicatului
În opinia lui Bogdan Silion, pentru sindicate puternice este nevoie de adevăraţi lideri de opinie, care nu doar să prezinte punctele de vedere ale unei bresle într-o anumită situaţie socio-economică, ci să fie credibili. „Apoi, un sindicat puternic este format din oameni conştienţi de ceea ce înseamnă lupta sindicală, care îşi pot găsi răspunsuri la întrebările: „De ce luptăm?", „Care sunt principiile care stau la baza luptei noastre?", „Cum trebuie să procedăm pentru a ne apăra drepturile?". Or, în locul acestor întrebări, oamenii se întreabă: „Dacă lupt, eu cu ce mă aleg?", „Nu cumva îmi pierd locul de muncă dacă fac grevă?". Aceste din urmă întrebări arată faptul că nu există o conştiinţă civică şi atunci nu poţi decât să fii pesimist în legătură cu orice luptă sindicală".
Autori preferaţi
Este "specializat" pe M. Eliade. De curând a susţinut un doctorat cu teza «Coincidentia oppositorum în exegeza lui Mircea Eliade», la Univ. «Al. I. Cuza» Iaşi. "Un autor precum Mircea Eliade rezistă capriciilor mele şi ale timpului. Reuşeste să mă seducă chiar şi după ce l-am « epuizat » printr-o teză de doctorat. Dostoievski îmi dă tot timpul teme de gândire pe care le dezbat cu prietenii. Mai îmi plac, de asemenea, scriitorii Mario Vargas Llosa sau Evgheni Zamiatin", mai spune Bogdan.

întrebări şi răspunsuri:
Ce proiecte ştiinţifice ai în plan?
După susţinerea publică a tezei de doctorat, mă voi gândi serios la ceea ce voi face. Probabil, că voi continua să mă specializez în filosofie, urmând o bursă postdoctorală, dar este posibil să încerc să fac şi altceva.
În ce crezi?
Greu de ordonat răspunsul la această chestiune în câteva cuvinte. Aş vrea să ştiu să cred în Dumnezeu. Cred, de asemenea, în opiniile critice ale soţiei mele.
Cum arată o zi din viaţa ta?
Fără lectură, sport şi cel puţin o jumătate de oră de plimbare zilnic nu mi-aş putea imagina ziua perfectă. În rest, variaţiuni pe teme diverse.


Ce-ţi place
Îmi plac oamenii care preţuiesc prietenia mai mult decât orice altceva şi îmi place cum arată un îndrăgostit. Îmi place să ascult muzică (rock şi jazz, în special) şi să discut despre cele mai diverse probleme (pentru a-mi compensa lipsa unor discuţii reale, am creat, împreună cu alţi doi prieteni, un blog comun, în care dezbatem probleme actuale, comentăm liber, creându-ne astfel propriul nostru spaţiu de dialog - www.podul.wordpress.com).

Ce nu-ţi place
Urăsc ipocrizia, trădarea de orice fel, şarlatania, grosolănia şi manelele (pe ultimele două nu le pot disocia).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite