Training la Predeal pentru „Ambasadoarele Democraţiei” de la Colegiile Unirea şi Cuza
0În cadrul proiectului "Ambasadorii Democraţiei", implementat de Asociaţia ProDemocraţia în oraşele Brăila, Bucureşti, Braşov, Cluj Napoca, Focşani, Tîrgu Neamţ şi Timişoara, în perioada 2-6 aprilie, la Predeal, a avut loc trainingul cu tema "Cetăţenia activă şi participarea tinerilor la viaţa comunităţii".
Echipa din Focsani a fost reprezentata de cele doua finaliste alte etapei judetene a concursului de dezbateri, organizat de APD Focsani, elevele de la Colegiul "Unirea", Florentina Tertiu, Andreea Neacsu, Crina Bogatu, respectiv Colegiul "Al.I.Cuza", Catalina Bejan, Lucia Mocanu si Tania Panaite, indrumate de profesoarele Maria Zgabardici si Teodora Bentz .
Proiectul este realizat în parteneriat cu British Council şi este finanţat de către Fundaţia "Konrad Adenauer".
"Ambasadorii Democraţiei este o initiaţivă ce vizează formarea şi deprinderea tinerilor cu atitudini şi comportamente democratice. Este important ca tinerii să înţeleagă că nu doar consultările publice iniţiate de autorităţi reprezintă unicul mecanism de aplicare a democraţiei, ci şi întîlnirile civice, reacţiile împotriva evenimentelor sau opiniilor antidemocratice, iniţiativele comunitare, care să conducă la identificarea unor soluţii pentru probleme de interes local sau comunitar. Scopul proiectului este acela de a forma lideri ce isi asuma principii şi norme democratice, atitudini proactive în favoarea aplicării acestora", au precizat organizatorii.
Proiectul se doreşte a fi un pas înainte în cunoaşterea democraţiei şi a bunei guvernări prin prisma unor mecanisme precum votul, transparenţa deciziilor, consultările publice, pluripartidismul prin existenţa unor lideri care să se manifeste ca factori de distribuţie a valorilor către comunităţile din jurul lor.
Proiectul a implicat un grup ţintă de 40 de tineri cu vîrste cuprinse între 16 şi 18 de ani. Beneficiarii indirecti ai proiectului vor fi liceele la care învaţă tinerii, profesorii, precum şi comunităţile de apartenenţă.
Vor urma acţiuni în comunitate care să stimuleze participarea tinerilor la vot prin campanii go to vote, dorindu-se o optiune in cunostinta de cauza si o implicare asumata. Cele sase eleve din Vrancea au prezentat la Predeal un proiect de cetatenie activa care va fi implemetat in judet pana la alegerile locale.
In finalul trainingului, presedintele Pro Democratia, Cristian Pîrvulescu, a sustinut un curs interactiv cu tema " De ce avem nevoie de cetatenie activa?", explicand inca o data tinerilor care sunt limitele autoritatii si beneficiile activismului civic, sugerand metode proactive de a participa la viata comunitatii, motivand elevii sa fie cetateni activi si sa-si promoveze comunitatea.
Elevii au inteles ca toate deciziile comunitatii locale, relatiile de putere s-ar putea optimiza prin implicarea tinerilor care, la randul lor, vor determina reactia tuturor cetatenilor.
" Pentru mine, aceasta experienta a fost, intr-adevar, o "altfel" de scoala, caci saptamana 2 - 6 aprilie s-a dovedit a fi dedicata exclusiv educatiei nonformale, prin toate activitatile la care am participat", a declarat Catalina Bejan, eleva in clasa a X-a la CNC.
" Mi-a placut spiritul echipei din care am facut parte. Poate, de aceea, momentul prezentarii comunitatii vrancenesti a fost cel mai aplaudat. De asemenea, am inteles la acest training ca, pentru tinerii de astazi, exista doar doua optiuni : a te implica sau a "sta privitor ca la teatru". Noi am ales prima optiune, cea corecta", a adaugat Florentina Tertiu, eleva in clasa a XI-a la CNU.
Intră pe focsani.adevarul.ro pentru a afla şi alte ştiri din Vrancea.