Fapt fără precedent. Primarul unui oraş important cere abrogarea bugetului pe 2021 şi aprobarea altuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Local Focşani
Consiliul Local Focşani

Edilul i-a convocat în şedinţă ordinară, pe data de 16 iunie, pe aleşii municipali, pentru a proba o nouă structură a bugetului local, deşi în urmă cu o lună un proiect similar a fost votat în unanimitate.

La Focşani, criza politică existentă la nivelul Consiliului Local se adânceşte, după ce primarul Cristi Misăilă vine cu un nou proiect menit să toarne şi mai mult gaz pe foc. 

Acesta i-a convocat pe aleşi în şedinţă ordinară, săptămâna viitoare, şi cere abrogarea Hotărârii 101 prin care bugetul local al municipiului a fost votat, în unanimitate, pe data de 10 mai.

Edilul PSD solicită, nici mai mult, nici mai puţin, adoptarea unui nou buget local, copie la indigo cu cel pe care l-a propus în urmă cu mai bine de o lună şi care a fost modificat în parte, prin amendamentele făcute de oponenţii săi politici de la PNL-USR PLUS. 

Practic, aleşii majoritari au tăiat circa 10% din fondurile de funcţionare ale Primăriei şi instituţiilor subordonate, adică o sumă de 20 de milioane de lei, bani care au fost duşi în fondul de rezervă.

De o lună, primarul Misăilă se plânge că bugetul votat de aleşi este invalid, în sensul că a încercat să-l introducă în aplicaţia naţională, dar i se dă permanent respingere pe anumite capitole, fapt pentru care Primăria se află în imposibilitatea să facă plăţi către furnizorii de servicii şi chiar să achite salariile funcţionarilor, scadente la data de 7 iunie.

Edilul nu-şi asumă răspunderea pe bugetul votat de aleşi

Nici medierea de la Administraţia Finaţelor Publice Vrancea, unde şeful fiscului l-a sfătuit pe primar că are posibilitatea legală a unei rectificări a bugetului sau să vireze din pixul său credite bugetare la capitolele afectate nu l-a înduplecat pe Cristi Misăilă să îşi asume răspunderea. 

Primarul ştie că acest lucru ar echivala cu o înfrângere şi o recunoaştere a faptului că această criză i se datorează, astfel că a ales să joace mai departe în forţă, prin propunerea adoptării unui noi buget. 

De această dată,  a ales să evită şi dezbaterea publică care se face în astfel de situaţii, considerând că forma publicată şi supusă dezbaterii publice din 22 aprilie, identică cu cea de propusă din nou, nu mai necesită alte discuţii în plus.

„Am ales această soluţie  pentru urgentarea deblocării situaţiei existente, întrucât  o formă modificată a proiectului de buget faţă de cel supus dezbaterii publice ar conduce la o întârziere a supunerii spre aprobarea consiliului local a acestuia cu alte 15 zile, perioada necesară procesului de transparentizare, aşa cum este legiferat de art.39 (3) din Legea Finanţelor Publice Locale”, susţine primarul Cristi Misăilă.

Intenţia primarului de a abroga hotărârea privind aprobarea bugetului pe 2021  şi  totodată de a fi aprobat un nou buget este puţin probabil să se întâmple, în condiţiile în care majoritatea din Consiliul Local este de altă părere.

"Ca să fie abrogat un buget, este nevoie de invalidarea Hotărârii 101 pe care noi am adoptat-o în Consiliul Local pe data de 10 mai. Ori, noi nu vom fi de acord cu acest lucru. Domnul primar ar trebui să se concentreze şi să plătească salariile angajaţilor, aşa cum i s-a spus la Finanţe, în sensul că dacă va trimite statele de plată, Trezoreria va da bun de plată", ne-a declarat Victor Dumitru, liderul consilierilor locali PNL.

Vă mai recomandăm:

Scandal legat de bugetul unui oraş important din România. Primarul: „Din 2 iunie pun lacăt pe uşă”

Bugetul Focşaniului, undă verde de la Finanţe. Primarul susţine însă că e invalid şi nu a plătit salariile

Bugetul Focşaniului, votat la a treia încercare. Salarii diminuate cu 30% pentru funcţionarii din Primărie şi cu 50% la Poliţia Locală VIDEO

Primăria din Focşani, parţial închisă. Viceprimăriţele au găsit blocată uşa de acces spre birouri VIDEO


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite