Despăgubire de 14,5 milioane de euro pentru un fermier din Focșani, care spune că Autostrada A7 îi ruinează afacerea

0
Publicat:

Afacerea de milioane de euro a unui vrâncean va fi distrusă de Autostrada A7, mai exact de sectorul Focșani-Bacău. Totuși, afaceristul a primit despăgubiri în valoare de peste 14,5 milioane de euro în primă instanță, conform deciziei Tribunalului Vrancea.

Vaci
Fermierul susține că a investit peste 13 milioane de euro în fermă. foto shutterstock (Arhivă)

Magistrații Tribunalului Vrancea au hotărât marți, 18 iunie, ca fermierii Viorel Macovei și Ionela Macovei să fie despăgubiți cu 14.566.417 euro (75.454.809 ron). Inițial, Ministerul Transporturilor îi oferise 40.692 de euro, conform Ziarul de Vrancea. 

În această afacere, fermierul susține că a investit peste 13 milioane de euro. Ferma, prin care va trece sectorul Focșani-Bacău, se află pe teritoriul comunei Ţifeşti. Cele peste 800 de vaci ale afaceristului produc zilnic peste 11.000 de litri de lapte. 

Ferma dispune de spaţii de depozitare a furajelor, tancuri de răcire și de depozitare a laptelui și sisteme de muls. 

Fermierul Viorel Macovei afirma în urmă cu aproape doi ani că nu se opune dezvoltării, dar că autostrada îi distruge munca de o viață pentru care nu primește „despăgubiri echitabile”.  

Este tardiv acum, iar singura soluție să primesc despăgubiri este să apelez la instanță. Am cea mai mare fermă de vaci bio din țară, trebuie să respect multe condiții stricte, ceea ce nu se mai poate din moment ce autostrada va trece prin fermă. Vă mai dau un exemplu: în cazul fermei bio, trebuie să asigur minimum 27 mp spațiu de mișcare în aer liber pentru fiecare vacă. Iar la fermă eu am 830 de animale. Să nu mă înțelegeți greșit: și eu doresc dezvoltare, și eu vreau autostrăzi în România, dar această autostradă îmi distruge afacerea de milioane de euro, fără să primesc despăgubiri echitabile”, spunea la acea vreme Macovei. 

În aceeași perioadă, fermierul a afirmat și că a fost informat foarte târziu că viitoarea autostradă va traversa proprietatea sa. 

„S-a făcut studiu de fezabilitate pe teren fără să întrebe proprietarii. În cursul anului 2021, am aflat despre această autostradă că va trece prin Vrancea, dar nu ştiam că o să treacă exact prin ferma mea. Apoi, m-am trezit cu ei efectiv în ferma de vaci. Am întrebat pe la Prefectură, pe la Consiliul Judeţean, pe la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii, pe unde s-a putut să întreb. Le-am zis aşa: domnilor, chiar treceţi prin ferma mea?”, spunea Viorel Macovei pentru Radio România Actualităţi, în anul 2022.

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite