Codul numeric personal trebuie prezentat obligatoriu la recensământ
0
Persoanele care nu vor prezenta recenzorului CNP-ul riscă amenzi între 1500 şi 4500 de lei. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Vrancea, la jumătatea perioadei de recenzare a populaţiei şi locuinţelor au fost luate în evidenţă 70104 gospodării şi 163671 de persoane.
În perioada 20-24 octombrie au fost recenzate 45,25% din numărul total al locuinţelor estimate a fi luate în evidenţă, o medie inferioară procentului la nivel naţional, care este de 46,44 %.
În 39 de localităţi din judeţ procentul de recenzare a fost mai mare.
Autorităţile judeţului au precizat că necesitatea preluării codului numeric personal în cadrul procesului de recenzare derivă însăşi din legea 170/2011, privind aprobarea efectuării Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România, din anul 2011.
„La recensământ sunt prelucrate codul numeric personal, precum şi etnia, religia şi limba maternă, cu respectarea prevederilor pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter persoanl şi libera circulaţie a acestor date. Colectarea codului numeric personal asigură determinarea populaţiei stabile a României, a migraţiei internaţionale. La un an după încheierea prelucrării formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic", se precizează în lege.
„Ministerul Administraţiei şi Internelor are baza de date cu codurile numerice personale ale populaţiei. Solicitatarea acestor date de la populaţie la recensământ este necesară tocmai pentru a nu se produce dublă înregistrare. Asta e toată problema, pentru că baza de date cu CNP există la Evidenţa Informatizată a Persoanei", a precizat prefectul Sorin Hornea.