Turiștii străini evită litoralul românesc. Care ar putea fi cauzele unui sezon estival slab

0
Publicat:

În iulie și august 2022, cifra turiștilor străini care au sosit pe litoralul românesc este foarte scăzută, confirmand faptul că sezonul a fost unul slab. Specialiștii în turism au câteva explicații.

Plajă din mamaia cu șezlonguri goale FOTO: Călin Gavrilaș
Plajă din mamaia cu șezlonguri goale FOTO: Călin Gavrilaș

Conform datelor prezentate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Constanța, sosirile și înnoptările în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au scăzut cu 7,9%, respectiv cu 14,9% în luna august 2022, comparativ cu luna august 2021, în județul Constanța.

Sosirile turiștilor străini în județul Constanța au scăzut cu 46,8%, iar numărul nopților petrecute de aceștia în județul nostru a scăzut cu 44,8%.

„Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna august 2022 au însumat 453,6 mii persoane, cu 7,9% mai puține față de cele din august 2021. Județul Constanța a înregistrat cele mai multe sosiri de turiști față de celelalte județe, în luna august 2022, de 3,3 ori mai multe decât în municipiul București și de 3,2 ori mai multe decât în județul Brașov”, explică DJS.

Din numărul total de sosiri, în luna august 2022, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 98,8%, iar sosirile turiștilor străini 1,2% (5.650 de turiști străini).

La nivel de ţară de rezidenţă a turiştilor străini, primele două ţări din care au sosit turişti străini în judeţul Constanţa, în luna august 2022, au fost Germania și Statele Unite ale Americii.

Și luna iulie a fost o lună slabă

În luna iulie 2022, au venit pe litoralul românesc 347.390 de turiști, dintre care 5.738 au fost străini. Această cifră reprezintă o scădere cu 14,6% față de luna iulie a anului 2021.

„La nivel de țară de rezidență a turiștilor străini, primele două ţări din care au sosit turiști străini în județul Constanța, în luna iulie 2022, au fost Germania și Statele Unite ale Americii”, arată DJS.

Sosirile și înnoptările în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au scăzut cu 14,6%, respectiv cu 17,4% în luna iulie 2022, comparativ cu luna iulie 2021, în județul Constanța.

Sosirile turiștilor străini în județul Constanța au scăzut cu 51,9%, iar numărul nopților petrecute de aceștia în județul nostru a scăzut cu 47%.

Din numărul total de sosiri, în luna iulie 2022, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat 98,3%, iar sosirile turiștilor străini 1,7%.

Explicații pentru un sezon slab

Specialiștii în turism au explicat de ce sezonul acesta a fost mai slab decât cel de anul trecut. Ei au arătat că un factor perturbator a fost războiul din Ucraina (izbucnit în februarie 2022), la care s-au adăugat scumpirile în lanț ale produselor și serviciilor.

Nu în ultimul rând, anul acesta românii au putut pleca în străinătate să-și facă vacanțele în timp ce anul trecut, din cauza pandemiei, călătoriile peste hotare au fost dificile.

„Peste toate aceste efecte, s-au adăugat, nefericit şi iresponsabil, lipsa oricărei campanii de promovare a destinaţiilor româneşti (vinovaţi - Ministerul Public şi administraţiile locale de pe litoral), precum şi decizii de Consilii locale care au alungat turiştii către alte staţiuni şi destinaţii, în loc să îi atragă (taxe nejustificat de mari pentru parcare, de exemplu, cum a fost cazul la Constanţa)”, spunea chiar la final de iulie, Corina Martin, președintele de onoare al Asociaţiei Patronale RESTO Constanţa.

Abia la finalul lunii iulie, Consiliul Local Municipal Constanța a decis ca parcarea să nu se achite în stațiunea Mamaia între orele 19.00 – 9.00. Fiind catalogată Zona 0, parcarea de aici costa 94 de lei/24 de ore, iar constănțenii spuneau că administraţia locală „goneşte turiştii”.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite