Trei gări CFR din sudul litoralului vor fi renovate cu 40 de milioane de lei

0
Publicat:

Guvernul României a adoptat o Hotărâre miercuri, 28 decembrie, prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici ai unui proiect de reabilitare a trei stații de cale ferată din sudul litoralului.

Gara CFR Mangalia - arhiva Adevărul
Gara CFR Mangalia - arhiva Adevărul

Hotărârea de Guvern adoptată privește aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Modernizarea/reabilitarea a 47 de staţii de cale ferată din România" - SRCF Constanţa, patru staţii: Neptun hc, Costineşti Tabără, Ciulniţa şi Mangalia - Staţia Ciulniţa, lucrare de utilitate publică de interes naţional.

Proiectul de reabilitare a celor 47 de stații de cale ferată se înscrie între obiectivele incluse în Master Planul General de Transport.

Lucrările propuse au în vedere îmbunătățirea condițiilor de exploatare în stații și furnizarea de servicii de calitate pentru călători. Principalul obiectiv al lucrărilor îl constituie reabilitarea clădirii de călători, cu accent, pe zonele de acces (intrare-ieșire), precum și pe spațiile destinate serviciilor pentru călători și pe elementele de legătură cu liniile de cale ferată (peroane, pasarele, pasaje pietonale, copertine etc)”, transmite Guvernul României.

Prin această hotărâre se aprobă reabilitarea a patru stații, lucrările având o valoare de 40,32 milioane lei și o durată de execuție de 19 luni.

Gara Neptun FOTO: Călin Gavrilaș
Gara Neptun FOTO: Călin Gavrilaș

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, precum și din alte surse legal constituite.

Călătoria cu trenul către staţiunile din sudul litoralului dovedeşte că în România există două CFR-uri: unul destul de modern, care reuşeşte să te aducă în două ore şi jumătate de la Bucureşti la Constanţa (225 de kilometri), şi unul împietrit de câteva decenii bune, care te duce de la Constanţa la Mangalia (43 de kilometri) în aproape două ore.

Nici gările din sudul litoralului nu arată mai bine, iar urcarea sau coborârea din tren în unele stații poate fi un adevărat exercițiu acrobatic. De exemplu, în gara Neptun, pasagerii în vârstă se urcă în tren cu ajutorul unui scaun mai mic, iar la coborâre sunt luați în brațe de către însoțitori deoarece distanța dintre peron și treapta trenului este foarte mare. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite