Solidaritate cu victimele incendiului de la Constanţa. Oamenii îşi pun casele la dispoziţia sinistraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile distruse au fost scoase de la demisol foto: Primăria Constanţa
Maşinile distruse au fost scoase de la demisol foto: Primăria Constanţa

În timp ce Primăria Constanţa a început curăţenia la blocul incendiat pe 16 decembrie, iar firmele de utilităţi analizează posibilitatea rebranşării apartamentelor nedistruse de incendiu, constănţenii s-au solidarizat cu cele 150 de familii nevoite acum să stea prin diferite locuri.

Administraţia locală a anunţat încă din ziua incendiului că pune la dispoziţie un bloc cu 23 de apartamente pentru persoanele evacuate, care nu au rude sau prieteni dispuşi să-i găzduiască. De asemenea, la imobilul incendiat au început lucrările de curăţenie. Epavele maşinilor distruse au fost scoase de la demisolul clădirii, iar echipele de curăţenie au început igienizarea zonei. Oamenii au la dispoziţie şi containere aduse special pentru a-şi arunca obiectele distruse de flăcări în locuinţe. 

Până în momentul în care o expertiză nu va demonstra că structura de rezistenţă a imobilului nu a fost afectată şi până în clipa în care apartamentele neafectate nu vor fi rebranşate la reţeaua de apă, gaze şi electricitate, nimeni nu se poate muta înapoi în acest bloc. 

De aceea, în sprijinul familiilor care cu câteva zile înainte de Crăciun sunt nevoite să stea în diferite locuri au venit şi unii constănţeni care îşi pun la dispoziţia lor apartamentele.

„Ofer cazare gratuită într-un apartament din Mamaia Summerland unei familii ce locuia în blocul ce a ars din Km 5”, anunţă Ionuţ pe un grup de Facebook. Tot cazare gratuită, într-o garsonieră, oferă şi Alexandra unei familii care şi-a pierdut locuinţa în acest incendiu. 

urmari incendiu constanta foto primaria constanta

Au început lucrările de refacere a reţelelor de utilităţi foto: Primăria Constanţa

Solidaritate înainte de Crăciun

Alte zeci sau sute de persoane şi-au anunţat disponibilitatea de a-i ajuta cu bani pe locatarii imobilului, în special pe cei care locuiau în cele 35 de apartamente distruse de foc. 

Asociaţia de proprietari „Prelungirea Sergent Nicolae Grindeanu nr. 6” a anunţat contul în care pot fi sprijiniţi: RO77BTRLRONCRT0525818102 RON. „Orice contribuţie în beneficiul asociaţiei ajută la revenirea cât mai rapidă a tuturor familiilor la ceea ce înainte cu trei zile era normalitate”, au transmis reprezentanţii asociaţiei.

În urma incendiului, o singură persoană a ajuns la spital în stare mai gravă. Este vorba de militarul Marian Cernica, el suferind arsuri de gradul II şi III pe 7% din suprafaţa corpului. Colegii săi din Liga Militarilor Profesionişti au lansat o campanie de ajutorare a familiei lui Marian, soţia şi fiica acestuia fiind nevoite acum să stea la un cămin garnizoană. 

„Să strângem rândurile, camarazi. Avem o viaţă de salvat. Să ne organizăm exemplar, cum doar noi, militarii, ştim să o facem, şi să îl ajutăm cum putem fiecare. Orice mic ajutor contează şi poate face diferenţa între speranţă şi deznădejde”, spun cei din LMP.

Incendiu la Constanta FOTO Călin Gavrilaş

Clădirea afectată de incendiu foto: Călin Gavrilaş

Preotul afectat de incendiu, în sprijinul semenilor

Chiar şi biserica „Sfântul Mucenic Mina” din Constanţa, condusă de preotul Claudiu Banu (care locuia în blocul incendiat) a anunţat că va derula o campanie de strângere de fonduri. Prima sumă, de 10.000 de lei, a fost donată chiar de biserică. 

„Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să pierzi totul într-o noapte? Căminul unde-ţi creşteai copiii, agoniseala de-o viaţă, maşina şi toate amintirile din albumele foto?  Pare un scenariu al groazei, dar prin el au trecut în noaptea de 15 spre 16 decembrie familiile din blocul de pe str. Prelungirea Nicolae Grindeanu”, spun preoţii de la această biserică. 

Doi copii, de 13 şi 15 ani, sunt principalii suspecţi în cazul incendiului de la Constanţa. Cel de 15 ani a fost arestat la domiciliu. Între timp, ancheta continuă pentru a stabili modul de propagare a focului care a distrus 35 de apartamente şi 37 de autoturisme.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Andrei, copilul de 15 ani suspect în cazul incendiului de la Constanţa, a fost arestat la domiciliu

Câteva familii sinistrate în incendiul devastator de la Constanţa s-au mutat în locuinţele oferite de Primărie. Copiii care au dat foc aruncă vina unul pe altul

Între cer şi foc. Momente dramatice din blocul devastat de incendiu, în miez de noapte, la Constanţa: „Tati, acum vom muri?“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite