Câteva familii sinistrate în incendiul devastator de la Constanţa s-au mutat în locuinţele oferite de Primărie. Copiii care au dat foc aruncă vina unul pe altul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Călin Gavrilaş
Foto Călin Gavrilaş

Câteva dintre familiile sinistrate în urma incendiului devastator care a distrus blocul din Constanţa vor fi găzduite temporar în locuinţe puse la dispoziţie de Primăria Constanţa. Focul a fost pus de doi copii, de 15 şi de 13 ani, în miez de noapte, în parcarea deschisă de la demisolul clădirii.

Până în acest moment, două dintre familiile sinistrate s-au mutat deja în apartamentele puse la dispoziţie de Primăria Constanţa, iar alte 4 familii şi-au manifestat intenţia de a se muta şi ele în blocul pus la dispoziţie de un om de afaceri, declarat „partener al municipalităţii“.

„Dacă vor mai fi depuse solicitări în acest sens, oamenii vor fi sprijiniţi atât de echipele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, cât şi ale Primăriei Constanţa“ - dă asigurări Primăria.

Ansamblul de locuinţe de pe strada Prelungirea Sergent Nicolae Grindeanu din Constanţa, care a fost distrus de incendiul din noaptea de 15 spre 16 decembrie, este păzit în permanenţă de poliţişti. 

„Pentru că suferinţa oamenilor care au rămas fără un acoperiş deasupra capului în prag de sărbători să nu fie amplificată, poliţiştii locali, împreună cu poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa sunt prezenţi, 24 de ore din 24, la fiecare scară a blocului T3 şi se asigură că bunurile care le-au mai rămas sunt în siguranţă. În imobilul distrus de incendiu, nu se intră decât cu aprobarea oamenilor legii“

În paralel, echipele municipalităţii şi ale firmei de salubrizare au desfăşurat o amplă acţiune de igienizare a zonei - au mai transmis edilii. 

Focul devastator a fost pus de doi copii, de 15 şi de 13 ani, care au fost identificaţi de Poliţie, găsiţi şi audiaţi, iar cel mai mare dintre ei a fost deja reţinut, deşi speriaţi de ce dezastru au provocat au dat vina unul pe altul pentru nenorocirea produsă. O expertiză psihiatrică va stabili dacă băiatul de 15 ani are discernământ şi dacă are, va răspunde penal pentru distrugerea făcută şi punerea în pericol a sute de vieţi. 

Blocul din Constanţa devastat de incendiul pus de doi copii Sursa Primăria Constanţa
Blocul din Constanţa devastat de incendiul pus de doi copii Sursa Primăria Constanţa

Blocul din Constanţa devastat de incendiul pus de doi copii Sursa Primăria Constanţa

Blocul din Constanţa devastat de incendiul pus de doi copii Sursa Primăria Constanţa

În panica de la miezul nopţii, cu parterul blocului cuprins de vâlvătaie, oamenii s-au refugiat pe acoperişul clădirii, în pijamale şi în picioarele goale, pe lapoviţă.

Preotul Claudiu Banu, unul dintre cei mai îndrăgiţi preoţi ai Constanţei, s-a aflat printre aceştia, el locuind în blocul mistuit de flăcări. aşezământ social pentru mame şi copii la Techirghiol, a dezvăluit clipele îngrozitoare prin care a trecut în noaptea care i-a distrus locuinţa.

Într-o postare pe Facebook, el a decis să împărtăşească oamenilor ce s-a întâmplat în momentele de cumpănă: 

„Crăciun cernit.

Pruncul meu Andrei-Mina, în momentul când eram pe acoperiş, toată familia în pijamale, uzi până la piele, în speranţa că vom scăpa de flăcări, mi-a spus câteva cuvinte care cu siguranţă nu le voi uita toată viaţa: "Tati, acum vom muri?“

„Nu, Andrei, nu vom muri".

Şi am coborât cu speranţa că mai prindem şi ziua de mâine.

În noaptea aceasta am avut toţi un Înger păzitor, care a fost cu noi.

Aveţi grijă de voi.

Vă îmbrăţişez şi să aveţi Crăciun binecuvântat.“ 

Preotul Claudiu Banu din Constanţa de la Biserica Sfântul Mucenic Mina este printre locatarii blocului devastat de incendiu Sursa Facebook CB

Sursa Facebook Preot Claudiu Banu 

Doi copii, de 13 şi 15 ani, sunt principalii suspecţi în cazul incendiului. La această oră, ei sunt audiaţi de anchetatori. Siluetele acestora au fost surprinse de camerele de supraveghere din zonă cu câteva secunde înainte ca mai multe maşini să ia foc în subsolul imobilului. Acest lucru i-a făcut pe locatari să susţină că nu poate fi vorba despre un accident provocat de vreun scurtcircuit la un autoturism, aşa cum se vehiculase iniţial. 

Incendiul a izbucnit la ora 00.58, la un ansamblu de locuinţe situat pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu numărul 6. După aproape o oră, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea a activat Planul Roşu. În sprijinul pompierilor constănţeni au venit echipaje din Ialomiţa şi Călăraşi. 

Complexul de locuinţe cuprinde cinci scări de bloc cu aproximativ 150 de apartamente situate pe cele şase etaje. 250 de oameni au fost evacuaţi, dintre care 70 erau copii. Majoritatea persoanelor au fost evacuate de salvatori cu ajutorul autoscărilor, mulţi locatari fiind adăpostiţi pe terasa blocului. 

Conform primelor informaţii, incendiul ar fi izbucnit din demisolul clădirii, de la un autoturism parcat acolo. Apoi flăcările s-au extins la alte autoturisme, dar şi la etaje. De aceea, oamenii au ales varianta de a se refugia pe terasa imobilului. 

Bilanţul provizoriu, dat publicităţii de ISU Dobrogea, vorbeşte despre 35 de apartamente afectate de foc şi 36 de autoturisme distruse. Maşinile erau parcate la demisolul imobilului (25) sau lângă clădire (11).

Cei 200 de pompieri veniţi acolo s-au luptat cu flăcările mai multe ore, abia pe la ora 4.30 a fost dezactivat Planul Roşu de Intervenţie, iar o parte dintre cele 35 de autospeciale s-au retras. 

Reprezentanţii ISU Dobrogea susţin că în anul 2015, premergător obţinerii autorizaţiei de construire (la faza de proiect), a fost emis aviz de securitate la incendiu pentru parcajul amenajat la subsolul clădirii afectate de incendiu. 

„După recepţie şi punerea în exploatare (2016/2017 n.red), societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizaţia de securitate la incendiu, care certifică practic faptul că imobilul îndeplineşte cerinţele specifice securităţii la incendiu”, spun cei de la ISU.

Incendiu la Constanta FOTO Călin Gavrilaş

Foto: Călin Gavrilaş 

O singură persoană rănită mai grav

Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa anunţă că în urma incendiului izbucnit noaptea trecută, nouă pacienţi  (doi copii şi şapte adulţi) au fost aduşi pentru îngrijiri medicale.

„La nivelul unităţii medicale a fost activat planul alb. Un singur pacient a fost preluat pe codul roşu, fiind urgenţă majoră, cu arsuri de căi aeriene superioare şi arsuri de gradul II pe 7 % din suprafaţa corporală. Acesta a rămas internat la chirurgie plastică/terapie intensivă. Este în momentul de faţă intubat, dar starea sa este stabilă”, transmite SJU Constanţa. Celelalte opt persoane au fost externate.

Primăria Constanţa a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile pentru persoanele evacuate care nu au unde să stea. Deocamdată, cinci persoane adulte au fost cazate la la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul, iar o femeie cu un copil a fost cazată la un cămin al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială.

Incendiu la Constanta FOTO Călin Gavrilaş

Foto: Călin Gavrilaş 

Pe aceeaşi temă: 

Momentul în care a izbucnit incendiul care a devastat blocul din Constanţa. „Nu a fost un accident“ | VIDEO 

Incendiu de proporţii în Constanţa. Sute de oameni evacuaţi şi zeci de maşini distruse. A fost activat Planul Roşu FOTO VIDEO

Pe aceeaşi temă: 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite