Între cer şi foc. Momente dramatice din blocul devastat de incendiu, în miez de noapte, la Constanţa: „Tati, acum vom muri?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul Claudiu Banu este printre locatarii blocului devastat de incendiu Sursa Facebook CB
Preotul Claudiu Banu este printre locatarii blocului devastat de incendiu Sursa Facebook CB

Preotul din Constanţa care a construit un aşezământ pentru mame şi copii la Techirghiol a rămas fără casă. Părintele Claudiu Banu este unul dintre locatarii blocului devastat în incendiul din noaptea de 15 spre 16 decembrie, la Constanţa.

aşezământ social pentru mame şi copii la Techirghiol, a dezvăluit clipele îngrozitoare prin care a trecut în noaptea care i-a distrus locuinţa.

Într-o postare pe Facebook, el a decis să împărtăşească oamenilor ce s-a întâmplat în momentele de cumpănă: 

„Crăciun cernit.

Pruncul meu Andrei-Mina, în momentul când eram pe acoperiş, toată familia în pijamale, uzi până la piele, în speranţa că vom scăpa de flăcări, mi-a spus câteva cuvinte care cu siguranţă nu le voi uita toată viaţa: "Tati, acum vom muri?“

„Nu, Andrei, nu vom muri".

Şi am coborât cu speranţa că mai prindem şi ziua de mâine.

În noaptea aceasta am avut toţi un Înger păzitor, care a fost cu noi.

Aveţi grijă de voi.

Vă îmbrăţişez şi să aveţi Crăciun binecuvântat.“ 

Preotul Claudiu Banu din Constanţa de la Biserica Sfântul Mucenic Mina este printre locatarii blocului devastat de incendiu Sursa Facebook CB

Sursa Facebook Preot Claudiu Banu 

Doi copii, de 13 şi 15 ani, sunt principalii suspecţi în cazul incendiului. La această oră, ei sunt audiaţi de anchetatori. Siluetele acestora au fost surprinse de camerele de supraveghere din zonă cu câteva secunde înainte ca mai multe maşini să ia foc în subsolul imobilului. Acest lucru i-a făcut pe locatari să susţină că nu poate fi vorba despre un accident provocat de vreun scurtcircuit la un autoturism, aşa cum se vehiculase iniţial. 

Incendiul a izbucnit la ora 00.58, la un ansamblu de locuinţe situat pe strada Prelungirea Nicolae Grindeanu numărul 6. După aproape o oră, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea a activat Planul Roşu. În sprijinul pompierilor constănţeni au venit echipaje din Ialomiţa şi Călăraşi. 

Complexul de locuinţe cuprinde cinci scări de bloc cu aproximativ 150 de apartamente situate pe cele şase etaje. 250 de oameni au fost evacuaţi, dintre care 70 erau copii. Majoritatea persoanelor au fost evacuate de salvatori cu ajutorul autoscărilor, mulţi locatari fiind adăpostiţi pe terasa blocului. 

Conform primelor informaţii, incendiul ar fi izbucnit din demisolul clădirii, de la un autoturism parcat acolo. Apoi flăcările s-au extins la alte autoturisme, dar şi la etaje. De aceea, oamenii au ales varianta de a se refugia pe terasa imobilului. 

Bilanţul provizoriu, dat publicităţii de ISU Dobrogea, vorbeşte despre 35 de apartamente afectate de foc şi 36 de autoturisme distruse. Maşinile erau parcate la demisolul imobilului (25) sau lângă clădire (11).

Cei 200 de pompieri veniţi acolo s-au luptat cu flăcările mai multe ore, abia pe la ora 4.30 a fost dezactivat Planul Roşu de Intervenţie, iar o parte dintre cele 35 de autospeciale s-au retras. 

Reprezentanţii ISU Dobrogea susţin că în anul 2015, premergător obţinerii autorizaţiei de construire (la faza de proiect), a fost emis aviz de securitate la incendiu pentru parcajul amenajat la subsolul clădirii afectate de incendiu. 

„După recepţie şi punerea în exploatare (2016/2017 n.red), societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizaţia de securitate la incendiu, care certifică practic faptul că imobilul îndeplineşte cerinţele specifice securităţii la incendiu”, spun cei de la ISU.

Incendiu la Constanta FOTO Călin Gavrilaş

Foto: Călin Gavrilaş 

O singură persoană rănită mai grav

Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa anunţă că în urma incendiului izbucnit noaptea trecută, nouă pacienţi  (doi copii şi şapte adulţi) au fost aduşi pentru îngrijiri medicale.

„La nivelul unităţii medicale a fost activat planul alb. Un singur pacient a fost preluat pe codul roşu, fiind urgenţă majoră, cu arsuri de căi aeriene superioare şi arsuri de gradul II pe 7 % din suprafaţa corporală. Acesta a rămas internat la chirurgie plastică/terapie intensivă. Este în momentul de faţă intubat, dar starea sa este stabilă”, transmite SJU Constanţa. Celelalte opt persoane au fost externate.

Primăria Constanţa a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile pentru persoanele evacuate care nu au unde să stea. Deocamdată, cinci persoane adulte au fost cazate la la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul, iar o femeie cu un copil a fost cazată la un cămin al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială.

Incendiu la Constanta FOTO Călin Gavrilaş

Foto: Călin Gavrilaş 

Pe aceeaşi temă: 

Momentul în care a izbucnit incendiul care a devastat blocul din Constanţa. „Nu a fost un accident“ | VIDEO 

Incendiu de proporţii în Constanţa. Sute de oameni evacuaţi şi zeci de maşini distruse. A fost activat Planul Roşu FOTO VIDEO

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite