Proiect de recuperare a memoriei deţinuţilor politic care au participat la lucrările de restaurare a Cazinoului în anii ’50

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va începe un proiect amplu pentru recuperarea memoriei foştilor deţinuţi politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanţa la începutul anilor ‘50.

După 70 de ani, un bilet semnat de 16 deţinuţi politic a fost găsit în luna mai a acestui an în zidurile edificiului, în timpul lucrărilor de reabilitare. 

Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autorităţile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza oraşului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. Este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereţii Cazinoului, aşteptând să fie descoperite şi să îşi ocupe locul cuvenit în istorie.

Având în vedere scopul şi obiectivele IICCMER, instituţia se va implica în realizarea unei investigaţii profesioniste în acest sens, care va presupune:

Reconstituirea biografiilor deţinuţilor politic implicaţi şi redarea cu cât mai mare acurateţe a episodului restaurării Cazinoului din Constanţa, la începutul anilor ‘50. Investigaţia se va finaliza prin redactarea unui raport asupra celor petrecute în urmă cu şapte decenii, lucrare care va reliefa atât contextul politic, cât şi suferinţa şi traumele prin care au trecut cei care au lucrat la acest proiect;

Implicarea în realizarea unei expoziţii permanente consacrate acestui episod, care să includă mărturiile îngropate de deţinuţii politic în zidurile Cazinoului în anii ’50 şi orice alte documente sau piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare şi reabilitare a construcţiei, dar şi documente relevante, deţinute de instituţiile arhivistice din ţară.

Luni, 25 mai 2020, Alexandra Toader, preşedintele executiv al IICCMER, a avut o întrevedere cu Apollon Cristodulo, fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa în anii ‘50.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite