„Muşamalizează abuzul sexual în şcoli“. Acuzaţia gravă adusă şefului ISJ de Asociaţia Elevilor din Constanţa

0
0
Sorin Mihai, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa foto: Călin Gavrilaş
Sorin Mihai, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa foto: Călin Gavrilaş

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită demiterea lui Sorin Mihai, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa pe care-l acuză că „muşamalizează abuzul sexual în şcoli”.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită Ministerului Educaţiei demiterea de urgenţă a inspectorului şcolar general Sorin Mihai în urma tentativei de muşamalizare a cazurilor de abuz sexual din Liceul Tehnologic “Radu Prişcu” Dobromir. 

În data de 29 aprilie, Laurenţiu Ciorogaru, fost profesor în cadrul Liceului Tehnologic “Radu Prişcu” din comuna Dobromir, a fost trimis în judecată pentru corupere sexuală de minori, victimele fiind 6 elevi de-ai săi, incidentele având loc timp continuu timp de 4 ani.

„Noul director al liceului, Georgiana Frăţilă, a observat aceste incidente pe camerele de supraveghere şi a alertat Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, însă instituţia a preferat să apere abuzatorii şi să muşamalizeze cazul decât să protejeze copiii”, spun cei din AEC.

Asociaţia elevilor arată că, în urma înştiinţării ISJ, atât verbal personal, având o conversaţie cu inspectorul şcolar general Sorin Mihai, cât şi în scris, răspunsul pe care directoarea l-a primit de la ISJ a fost unul menit să o îndrume să „încalce legea, să muşamalizeze abuzurile şi să apere hărţuitorii”, fiind sfătuită să rezolve problema la nivelul şcolii printr-o cercetare disciplinară. Directoarea nu a urmat sugestiile ISJ, alertând poliţia.

„Persoana responsabilă de învăţământul din judeţul Constanţa a declarat, despre coruperea sexuală a unor elevi de către profesorul lor, că era o joacă stupidă şi că acesta doar îi pălmuia în glumă. Acţiunile inspectorului şcolar general nu fac altceva decât să ne dovedească încă odată că rolul său nu este decât să permită sau să încurajeze încălcarea legii în judeţ, în niciun caz să protejeze şi să asigure interesul superior al elevilor. Sorin Mihai, prin prisma faptului că nu a alertat în secunda în care a aflat despre caz un organ de urmărire penală, a săvârşit o infracţiune gravă, pentru care acum este şi cercetat, numită omisiunea sesizării”, transmite AEC. 

Reacţia Inspectoratului Şcolar 

Inspectoratul Şcolar Judeţean constanţa a transmis un comunicat de presă ca reacţie la acuzaţiile aduse de Asociaţia Elevilor. 

ISJ susţine că înainte de transmiterea unei informări oficiale (în 10.02.2022), directoarea Liceului Tehnologic „Radu Prişcu” Dobromir s-a prezentat la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa unde a prezentat nişte filmări care erau de pe dispozitivul electronic ce-i aparţinea „şi nu au fost puse la dispoziţia IŞJ Constanţa pentru a putea fi analizate”.

Din aceste fragmente video, spun cei de la IŞJ, reieşea că profesorul avea un „comportament inadecvat faţă de elevi, aşa cum de altfel a precizat însăşi doamna directoare în adresa transmisă în data de 10.02.2022. Nu s-au putut distinge la acel moment, însă, gesturi care să poată fi catalogate drept agresiune de natură sexuală, dar părea să fie din partea cadrului didactic o atitudine posibil umilitoare faţă de copii.”

De asemenea, ISJ Constanţa susţine că i-a solicitat directoarei să se asigure că accesul la fişierele video îndeplineşte „toate condiţiile de legalitate“ şi să facă o informare detaliată, în scris, a celor prezentate verbal, pentru a se putea lua măsurile necesare pentru a sancţiona comportamentul inadecvat al cadrului didactic faţă de elevi.

După acest moment, directoarea liceului din Dobromir a informat ISJ că a cerut sprijinul CJARE. 

Iată continuarea evenimentelor, relatată de ISJ Constanţa în comunicatul de presă pe care îl redăm întocmai: 

„În data de 10.02.2022, doamna directoare ne-a transmis printr-o adresă scrisă (care nu a fost însoţită, însă, şi de probele solicitate în discuţia prealabilă: înregistrări audio-video, capturi de ecran etc) faptul că s-a discutat la nivelul Liceului Tehnologic Radu Prişcu Dobromir despre „comportamentul neadecvat al domnului profesor Ciorogaru Laurenţiu Alexandru faţă de mai mulţi elevi” şi că din înregistrările extrase „se observă o abatere de la conduita obişnuită a cadrului didactic, gesturile de încurajare nefiind cele obişnuite.”. În aceeaşi adresă, ne-a informat că a solicitat sprijin CJRAE, dar şi că din discuţiile purtate cu elevii a reieşit că profesorul le-ar trimite „poze cu caracter pornografic pe whatsapp”. Nici aceste fotografii nu au fost puse la dispoziţie.

A doua zi, vineri, 11.02.2022, având în vedere formularea echivocă (finalul adresei referindu-se la „gravitatea presupuselor fapte”) şi lipsa probelor solicitate, dar ţinând cont de caracterul agravant al informaţiilor expuse, în adresa de răspuns i-am comunicat doamnei directoare că la nivelul unităţii de învăţământ angajatoare este necesară o „cercetare prealabilă, al cărei rezultat se va discuta/ analiza în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ în cauză, care va decide, dacă este cazul, începerea cercetării efective pentru abaterile prezumate săvârşite”. Am cerut să se aplice de urgenţă paşii procedurali specifici şi să ni se comunice rezultatul analizei/ cercetării efectuate.

Tot vineri, 11.02.2022, în Consiliul de Administraţie al Liceului Tehnologic Radu Prişcu Dobromir a fost prezentată adresa IŞJ Constanţa de către doamna directoare, conform informării pe care a transmis-o către IŞJ Constanţa în data de 15.02.2022. Prin această adresă, ni s-a comunicat şi faptul că membrii CA au hotărât, în baza probelor pe care le aveau la dispoziţie, că speţa nu este de competenţa lor. În baza informaţiilor şi a probelor deţinute, au putut să aprecieze că faptele sunt de natură penală şi au decis să sesizeze organele judiciare competente pentru a lua măsurile care se impun.

În data de 16.02.2022, s-a comunicat din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa către IŞJ Constanţa o copie a ordonanţei din dosarul nr. 1162/P/2022, prin care s-a dispus „Luarea măsurii controlului judiciar, după expirarea măsurii reţinerii, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 16.02.2022 până 16.04.2022, inclusiv, faţă de inculpatul C. L-A (...)”.

Ulterior, din Ordonanţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa cu număr intern 283657 din 14.02.2022 reiese că în 11.02.2022 s-a dispus prin ordonanţă a procurorului începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunii de corupere sexuală a minorilor. Din aceeaşi Ordonanţă reiese şi faptul că în 14.02.2022 s-a dispus extinderea urmăririi penale în cauză cu privire la săvârşirea infracţiunii de corupere sexuală a minorilor.

Faţă de cele prezentate, considerăm că Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Liceul Tehnologic „Radu Prişcu” Dobromir au acţionat cu celeritate, implicându-se conform informaţiilor avute la dispoziţie şi conform atribuţiilor specifice în soluţionarea acestei situaţii. În mod evident, la nivelul unităţii de învăţământ s-au luat de urgenţă măsuri, chiar a doua zi de la solicitarea sprijinului şi îndrumării din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, aşa cum reiese din documentele anexate. 

Aceeaşi măsură putea fi luată şi de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa dacă s-ar fi aflat în posesia informaţiilor pe care le deţinea unitatea de învăţământ şi dacă i s-ar fi pus la dispoziţie probele. Mai mult decât atât, dacă Liceul Tehnologic Radu Prişcu Dobromir, în calitate şi de angajator, dar şi de deţinător al probelor care puteau fi înaintate, nu ar fi acţionat cu promptitudine, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa ar fi făcut demersurile necesare către organele competente, chiar şi în lipsa probelor.”

Vă recomandăm şi: 

Limbajul codat folosit de inspectoarea şcolară din Constanţa pentru mită: „Kilograme de nucă, tort, colivă“

Ministrul Educaţiei trimite corpul de control la ISJ Constanţa, unde un inspector a recunoscut că a luat mită

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri