Mihai Eminescu: „Mita e-n stare să pătrundă orişiunde în ţara aceasta. Pentru mită, capetele de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Eminescu nu a fost doar un mare poet, ci şi jurnalist, criticând dur politicienii: „Toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ“, spunea el.

Marele nostru poet făcea o radiografie dură clasei politice din vremea sa. Iată câteva consideraţii ale lui Mihai Eminescu despre politicieni selectate de istoricul Alesandru Duţu: 

-Greşalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se-mpiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei”.

„Arta de a guverna în România este sinonimă cu arta de a amăgi poporul, de a-l cloroformiza cu utopii demagogice”.

„Toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ. Aceste comitete îşi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeţelor, burse pentru copiii „patrioţilor” trimişi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeţene pe unde „patrioţii” au câte un petec de moşie, încât toată munca publică, fie sub forma de contribuţie, fie sub cea de prestaţiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui „patriot”. 

„Mita e-n stare să pătrundă orişiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii”.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite