Meduze uriașe la țărmul plajei din Saturn. Sunt denumite „plămânul de mare“ VIDEO

0
Publicat:

Mii se meduze uriașe au umplut joi, 16 noiembrie 2023, plajele din Saturn, fenomen întâlnit de regulă în momentul în care temperatura apei marii scade, iar acestea mor și sunt aruncate de valuri la țărm.

Meduze în sudul litoralului Sursa foto A.I.
Meduze în sudul litoralului Sursa foto A.I.

Este vorba despre meduze de 20-30 de centimetri în diametru, specifice Mării Mediterane, care s-au înmulțit ca urmare a temperaturilor ridicate și, cu toate că marea noastră nu este la fel de sărată ca locul lor de origine, meduzele s-au adaptat aici.

Specialiștii spun că, de regulă, fenomenul se petrecea pe litoralul românesc la sfârșitul lui august sau la început de septembrie, însă anul acesta Marea Neagră a înregistrat cele mai mari temperaturi din ultimii 40 de ani. Drept consecință, meduzele au găsit hrană, iar fenomenul s-a produs abia acum, la jumătatea lui noiembrie. 

Meduze în sudul litoralului SURSA VIDEO A.I.

Specia care a colorat acum în albastru țărmul plajelor din sudul litoralului se numește Rhyzostoma Pulmo, „plămânul de mare“. 

„Nu mai este hrană, încep să moară și sunt aruncate de valuri. Și vedem că nu mai au hrană fiindcă nu mai sunt așa de pigmentate, nu mai au atât de mulți pigmenți rezultați din degradarea algelor pe care le consumă", a declarat dr. Adrian Bîlba, biolog.

Meduze în sudul litoralului Sursa foto A.I.
Meduze în sudul litoralului Sursa foto A.I.

Această este cea mai mare specie de meduze care trăiește în Marea Neagră, spun specialiștii care explică că, deși acestea și-au încheiat ciclul, în curând vor apărea alte meduze, din specia Aurelia Aurita, așa-numitele meduze de apă rece. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite