Pățania bizară a unei românce în Grecia: o meduză a înțepat-o de șase ori

0
Publicat:

O româncă, aflată, în vacanță în Grecia, a cerut ajutor pe Facebook după ce a trecut printr-o întâmplare oribilă, în timp ce făcea baie în Marea Mediterana: o meduză înțepat-o de șase ori. 

Turista a fost înțepată de meduze Sursa foto stutterstok
Turista a fost înțepată de meduze Sursa foto stutterstok

„Mă confrunt cu o problema. Acum o săptămâna am fost înțepată de o meduză în șase locuri diferite. Am fost în Grecia la spital și mi-a dat un unguent. L-am aplicat două zile. E normal ca și acum să mă mănânce acele „răni” ? Este o mâncărime groaznică, aproape insuportabilă . Și sunt și în continuare umflată în locurile respective”, a scris românca, pe grupul de Facebook „Vacanțe în Grecia”. 

Cei mai mulți dintre internauți au sfătuit-o să ceară și o a două opinie medicală, uimiți de faptul că a avut ghinionul de a fi înțepată de șase ori, de o meduză. Alții, și-au împărtășit experiențele, la fel de neplăcute.

Este o toxina nouă pentru organism, încă nu există anticorpi,  se formează încet. Pe mine m-a pișcat  o meduză mică cu multe pete maronii și mi-am dat imediat cu un spray despre care știam că nu conține antihistaminice și este spray pentru arsuri. Nu mi-a venit să cred că a mers, și încă foarte bine. M-a mâncat câteva zile, a persistat semnul și atât. Comparativ cu o altă persoană care n-a dat cu nimic și nici pastile n-a luat și la care s-a manifestat mai urat. Oricum contează specia care te "mușcă " și ce fel de organism ai”, a scris o româncă care a trecut printr-o experiență similară. 

Alții, au oferit sfaturi bizare. 

„Încercați să va dați cu roșie,  în Tunisia am folosit roșie la recomandarea localnicilor și a avut efect” scrie un bărbat care mai oferă și alt pont, tot din Tunisia: să freci locul afectat cu nisip.

„Eu am semne de 20 de ani și nu au mai dispărut. S-au estompat foarte puțin: ce este drept nu am dat cu nimic, la vremea aceea”, povestește o altă femeie. 

„Am avut și noi această problema și am folosit crema cu gălbenele. Tot cam la o săptămâna și un pic a apărut mâncărimea. Dar, în funcție de toxicitatea speciei, mâncărimile pot să dura și o lună”, spune o altă turista care a fost înțepată de meduze. 

Specialiștii spun meduzele din Mediterana nu sunt veninoase, ori periculoase, însă înțepătura lor creează într-adevăr disconfort. 

În Mediterana sunt mai multe specii de meduze decât în Marea Neagră și au organe vezicatoare, soluții de apărare dar și cu rol de atac, de a se hrăni, de a paraliza organismele mărunte cu care se hrănesc. Uneori aceste substanțe, înțepate în pielea înotătorilor pot produce reacții destul de serioase, pentru că unii dintre noi avem o reactivitate cutanata mai importantă. Se pot produce reacții locale ce pot dura și câteva săptămâni. Este important să spălăm foarte bine pielea după ce am avut contact cu o astfel de meduză, și să încercăm să aplicăm imediat niște substanțe calmante, cu efect hidratant. Acolo unde sunt zone pietroase, cu apă clară dar și multe meduze, trebuie să fim protejați cu îmbrăcăminte adecvată, chiar un neopren subțire” a explicat doctorul în științe, Adrian Bîlbă.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite