Litoralul românesc are plaje cu facilităţi pentru infirmi. „Se pot bucura de mare ca oricine“. Unde sunt amenajate

0
0
 plaje persoane dizabilitati foto asociatia impreuna viitor constanta
FOTO: Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa

Mai multe plaje de pe litoralul românesc au fost amenajate astfel încât să fie accesibile persoanelor cu dizabilităţi.

Proiectul plajelor amenajate pentru persoanele cu dizabilităţi aparţine Asociaţiei Împreună pentru Viitor Constanţa. Ei au reuşit, în urmă cu şase ani, să amenajeze la Pupa Beach, la intrarea în staţiunea Mamaia, prima plajă care oferea egalitate de şanse şi un turism civilizat, deschis tuturor. 

„Funcţională din luna august 2017, plaja a atras în staţiunea Mamaia un număr foarte mare de  persoane cu nevoi speciale veniţi atât din ţară, cât şi de peste hotare. În acest sezon estival, pe această plajă vă punem la dispoziţie două scaune flotabile dedicate în special persoanelor cu dizabilităţi locomotorii”, spun cei de la Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa. 

În urmă cu un an, aceiaşi oameni inimoşi au reuşit să extindă proiectul, aşa că au apărut încă două astfel de plaje: la Năvodari (plaja Ancuţa) şi la Mangalia (plaja Lebedelor). 

Începând cu sezonul estival 2022, proiectul lor numără patru plaje dedicate persoanelor cu dizabilităţi deoarece se adaugă şi Blanco Beach, din staţiunea Mamaia.

„Copiii şi tinerii în fotoliu rulant se pot bucura de mare (această irezistibilă plăcere) la fel ca toţi oamenii. Fără eforturile făcute de Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa, persoanele cu dizabilităţi locomotorii erau private de bucuria verii, pentru că nu se poate manevra un scaun rulant prin nisip şi cu atât mai puţin prin apă. Mai mult, din căutările de pe internet nu am văzut să existe plaje accesibilitate în ţările vecine (Bulgaria şi Grecia). Multumim încă o dată acestor oameni care au avut grijă să facă viaţa mai frumoasă şi mai aproape de normalitate pentru persoanele care fără voia lor sunt în dificultate”, spune Mioara, mama unui tânăr cu dizabilităţi. 

plaje persoane dizabilitati foto asociatia impreuna viitor constanta

Foto: Asociaţia Împreună pentru Viitor Constanţa

Aurel (Râmnicu Vâlcea) este unul dintre cei care se bucură de soare, nisip şi mare, în fiecare an, de la inaugurarea plajei Pupa Beach din Mamaia. Este încântat de iniţiativa asociaţiei şi de schimbările pe care le vede de la un an la altul. Cu toate acestea, spune că mai sunt probleme în ceea ce priveşte locurile de parcare a automobilelor persoanelor cu nevoi speciale. „Le găsim ocupate de maşini care ar trebui să parcheze în altă parte. Şi tăietura în bordură, pentru a putea trece cu fotoliul rulant din parcare pe trotuar, a fost benefică pentru noi”, adaugă Aurel. 

Vă recomandăm şi: 

Hamsia prăjită, gustul vacanţei pe litoral. Cum sunt păcăliţi turiştii la mare

Cele mai periculoase locuri de scăldat pe litoralul românesc. Aici lumea spune că marea „cere un om”Ultima oră

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite