Goniţi de istorie, mândri că sunt români. Basarabenii care au călătorit toată noaptea să ceară Unirea cu patria-mamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mobilizarea a sunat luni după-amiază în Basarabia, când s-a aflat vestea şedinţei comune de Guvern din România. La ora 22, unioniştii erau prezenţi la autocarele ce urma să-i ducă de la Chişinău la Bucureşti, apoi la Constanţa şi în cele din urmă la Neptun. Au călătorit 12 ore până la destinaţie.

La ora 10 a zilei de marţi, 22 septembrie, unioniştii scandau înflăcăraţi „Basarabia e România!“ şi „Vrem Unire!“, lângă clădirea din Neptun, unde avea să aibă loc peste 2 ore şedinţa româno-moldavă de Guvern.

Jandarmii au încercat să-i ţină la distanţă de sute de metri, dar manifestanţii au forţat cordonul şi s-au apropiat la 100 metri de Centrul Internaţional de Conferinţe Neptun. La ora 12, şedinţa de Guvern a început, la ora 13.30 a avut loc conferinţa de presă, dar demonstranţii nu s-a clintit de acolo până la ora 15, când delegaţia de 7 tineri a ieşit de la întrevederea cu miniştrii români de Externe şi de Dialog Social.

Iulia Modiga (30 ani, din Bucureşti, doctor în sociologie, vicepreşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012), Claudia Ioviţă (21 ani, studentă la Arhitectură în Chişinău, Acţiunea 2012 Basarabia), Anatol Ursu (24 ani, designer, preşedinte al organizaţiei Tinerii Moldovei), Dumitru Bereştean (23 ani, din Chişinău, masterand la SNSPA, vicepreşedinte Acţiunea 2012) şi Vitalie Prisăcaru (23 ani, din Chişinău, vicepreşedinte la Tinerii Moldovei) au format delegaţia condusă de George Simion (preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012) care au stat de vorbă cu miniştrii Bogdan Aurescu şi Liviu Pop. Ei au transmis principalele revendicări: anularea pactului Ribbentrop-Molotov, introducerea monedei unice (leul) şi a programelor mass-media româneşti pe canalele de televiziune din Moldova. „Legătura între România şi Moldova va deveni tot mai strânsă, iar şedinţă comună de Guvern va avea loc cel puţin o dată pe an. Continuăm lupta, Unirea nu se aşteaptă, Unirea se face!“, a anunţat mulţimea George Simion, liderul Platformei Acţiunea 2012.

image
image

Îmbrăcate în ie, cu mărgele colorate, câteva femei fac un grup aparte. Sunt din Străşeni, o localitate situată la 20 kilometri de Chişinău, şi cântă toate în corul patriotic Burebista. Larisa Croitor (61 ani, inginer chimist), Nina Zaharciuc (67 ani, merceolog), Ludmila Ispas (68 ani, pedagog), Teodosia Pleşca (67 ani, profesoară de franceză) şi Lidia Lungu (56 ani, vânzătoare) nu se plâng o clipă de oboseală. „Eu m-am născut în Siberia şi ne dorim cu toţii să se înfăptuiască Unirea cu ţara-mamă. La asta visăm“, spune Larisa. Mariana Băiaşu (70 ani) din Bucureşti, profesoară de română, este fascinată de basarabeni. Le face poze, îi întreabă de unde sunt şi vrea să se fotografieze cu cântăreţele din cor. „Tatăl meu m-a crescut cu aceste poveşti despre Basarabia“, îşi aminteşte profesoara.

Grigore Plămădeală (76 ani) este artist plastic din Chişinău şi poartă după el o geantă din placaj cu harta României Mari. În ea îşi ţine lucrările de grafică. „Sunt rudă cu mitropolitul Antonie Plămădeală, buneii noştri au fost veri“, se mândreşte el.

Micul Teo are numai 6 ani şi este prima dată în România. Strigă lozinci la portavoce, aplaudă, este revoluţionar. A venit cu tatăl său, Teodor Bodrug (50 ani), fost judecător, actual jurist. „Mama lui este medic şi este de gardă, aşa că l-am luat cu mine. A mai fost la protest o dată, la Chişinău. N-a dormit toată noaptea pe drum, a vrut să stea treaz, că aşa stă şi mama lui la spital“, spune tatăl. Seniorul Teodor a luptat la Nistru în 1992. Camarad pe front i-a fost Ilie Dabija (52 ani), poliţist. Ajunge cu atâtea graniţe şi separatism! „Noi vrem Unire!“

image

Un bucureştean spune că face parte din comunitatea de Facebook „Piaţa Universităţii - Ciumpalaci 2012“. Aurel Antofe (60 ani) a venit la manifestaţie cu tovarăşii săi Ion Davideanu, Dumitru Biliuţă şi Adriana Paler. Toţi sunt foarte supăraţi pe preşedinţii României, mai ales pe Traian Băsescu şi Klaus Iohannis. Biliuţă trăieşte în Germania, dar nu-l place deloc pe neamţ. „Eu-s mai neamţ decât el. Să stai 50 zile în concediu, în doar câteva luni, să fugi când vin copiii ăştia din Basarabia la Bucureşti, doar ca să nu dai nasul cu ei! Ăsta e preşedinte? Dacă n-are scris pe hârtie, nu ştie să vorbească nimic“, este categoric românul german.

Larisa Negru (47 ani) din Ungheni este înveştmântată din cap până-n picioare în straie populare. Până şi trompeta în care suflă era tricoloră. Valerian Ciobanu (57 ani) a fost jurnalist la Chişinău şi îşi scrie memoriile. La fel a făcut şi Margareta Spânu-Cemârtan (73 ani), născută în Siberia. Victor Gorbatâi are 88 ani, este născut la Bălţi, dar s-a refugiat în `44 la Bucureşti, a fost colonel şi este unionist de când se ştie. N-a lipsit de la nicio manifestaţie. „Familia mea a fost deportată în Siberia. Au suferit mult... Eu ştiu dacă mai apuc Unirea?“

Tania Moldovanu şi Olga Graur au 18 ani şi sunt din Leova. Sanda Belinschi are doar 15 ani şi este din Teleneşti. Toate vor să-şi continue studiile în România. „Şi cât mai repede să vedem Unirea!!“

Codruţ Burdujan şi Mihai Jalbă sunt constănţenii care fac parte din filiala locală a Platformei Unioniste Acţiunea 2012. „Constanţa este unul dintre oraşele care susţin mişcarea de unificare, sunt legături puternice între oamenii săi şi cei ai Basarabiei care au venit aici să studieze şi să muncească, devenind constănţeni. Nu trebuie să ratăm şi acest moment pentru marele vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului: Unirea Basarabiei cu Patria-mamă!“, a declarat Burdujan.

image
image

Vă mai recomandăm

FOTO VIDEO România va acorda Moldovei un împrumut de 150 milioane de euro. La Neptun, unioniştii au cerut unirea Basarabiei cu România: „Jos hotarul de la Prut“

Dascăli patrioţi din Basarabia, oaspeţi la Marea Neagră: „Prima Biblie am primit-o în România“

FOTO VIDEO Cum şi-a primit Constanţa fraţii basarabeni. Mesajul Unirii cu Patria-Mamă, rostit la malul mării

Lara, din Basarabia, cu dragoste. Epistola trimisă românilor, de peste Prut, de o tânără patriotă

Mesajul Larei, tânăra patriotă din Basarabia: „Români, vă doresc să vă iubiţi ţara, cel puţin atât cât o fac eu“

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite