Ghiozdane, rechizite și jucării pentru elevii sărmani. „Turul Educației”, cu oameni de bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împreună cu câțiva prieteni, Cătălin Marin (33 ani), un inginer navalist din Mangalia, a pornit o acțiune numită Turul Educației, care să ajute copiii din mediul rural să nu renunțe la școală.

Copii bucuroși că au primit ghiozdane FOTO Cătălin Marin
Copii bucuroși că au primit ghiozdane FOTO Cătălin Marin

Cătălin, care acum lucrează în domeniul IT în București, a mers în această toamnă, nu pentru prima dată, într-o comună din Prahova, unde 19 copii au primit un dar important: un ghiozdan cu rechizite și o jucărie.

„În Bertea sunt multe familii sărace. Copiii au între șase și 18 ani și fiecare ascunde o dramă“, relatează Cătălin.

De departe, cel mai grav caz este cel al copilului de șapte ani pe care părinții alcoolici l-au ținut legat de pat. Acum, băiatul este sălbatic, speriat de oameni și necomunicativ.

Alți copii au fost trimiși la muncă, în loc de școală. Andrei este unul dintre ei. Are 13 ani și are, de asemenea, părinți alcoolici. Puștiul a început să bea, să fumeze și să fure.

„Are tăieturi pe mâini, de la muncile grele, din pădure. Totuși, nu pare a fi ratat și i-am explicat că singura lui șansă este să învețe, să aibă o viață mai bună“, povestește Cătălin.

„Condamnați la aceeași soartă”

L-a impresionat teribil povestea Alinei, o elevă în clasa a XII-a, care face zilnic naveta la Slănic.

„Fata este foarte bună la învățătură și vrea să devină medic, însă cum știe că nu va avea sprijin material, vrea să obțină măcar diploma de asistent medical. Acasă, mai are cinci frați. Sunt toți copii fără sprijin material, condamnați la aceeași soartă“, spune inginerul.

Un alt copil, o altă dramă: de Crăciun, când a mai fost la Bertea, Cătălin Marin a găsit o fetiță, Larisa, în curte, pe un ger crunt, spălând vasele cu apă rece. Mai este Sonia, a cărei casă stă să cadă și care muncește în grădină sau în livadă, cot la cot cu părinții, însă zilnic pașii săi se îndreaptă spre școală. Un alt ghiozdan a primit Andrei, a cărui mamă a murit la naștere.

„Când a văzut cadoul, ne-a sărit în brațe și nu ne-a mai dat drumul“, povestește, emoționat, Cătălin.

Iar Bertea este doar un loc dintr-o țară cu mulți copii la limita subzistenței. Cătălin Marin și prietenii săi ar vrea să-i ia pe toți în „Turul Educației“.

Vrem să dăm înapoi ceva din tot ce am acumulat, oferind o mână de ajutor copiilor. Iar datorită donațiilor făcute de oameni, am reușit să facem un prim pas“, mărturisește Cătălin.

Cei care doresc să se implice în proiect pod dona bani în conturile

IBAN: RO14INGB0000999911988792

Revolut: 0723.717.787

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite