Garda de Coastă, dotată cu două noi nave maritime de patrulare. Pot atinge o viteză de 30 de noduri

0
Publicat:

Poliţia de Frontieră Română gestionează 2.070 de kilometri de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 243,5 kilometri sunt la Marea Neagră. Cu navele aflate în dotare, se va asigura un dispozitiv de supraveghere mai eficient.

Una dintre cele două noi nave FOTO: S. C.
Una dintre cele două noi nave FOTO: S. C.

Joi, 19 ianuarie, în Portul Constanța, în prezența inspectorului general al Poliției de Frontieră Române, chestorul de poliţie Victor-Stefan Ivașcu, s-a desfăşurat ceremonialul de intrare în serviciu și acordare a pavilionului pentru două nave maritime de patrulare.

Proiectul a fost demarat în luna martie a anului 2021, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziția a două nave maritime de patrulare cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands.

Contractul s-a derulat în cadrul proiectului „Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex”, procedura de atribuire a contractului de achiziție fiind licitația publică deschisă.

Valoarea contractului a fost de 154.633.657 de lei (26 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă, navele intrând în dotarea PFR la sfârşitul anului 2022.

Crește capacitatea de intervenție a Gărzii de Coastă

Achiziția de nave maritime de patrulare şi şalupe de intervenţie conferă Gărzii de Coastă o creștere a capacității de intervenţie operativă, pentru desfășurarea de misiuni specifice de a asigura respectarea drepturilor statului român în apele maritime din zona de competență, supravegherea și controlul frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol și salvarea echipajelor acestora.

În contextul gestionarii fenomenului migraționist la frontierele externe ale UE, achiziția de noi mijloace de mobilitate navală este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliției de Frontieră Române asumate față de Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operațiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE”, transmite Garda de Coastă.

Caracteristici tehnico-tactice principale - Damen FCS 4008 PATROL:

- executarea de misiuni operative cu o durată de minim 3 zile, nava fiind operațională la un grad de agitaţie al mării 5 Douglas (valuri cu o înălțime de 4 metri);

- posibilitatea de a transmite în timp real date şi informaţii către centrul de comandă şi control,;

- echipaj: 23 persoane;

- capacitate maximă supravieţuitori (pe puntea pupa): 80 persoane;

- viteză maximă: 30 noduri;

- lungime totală: 42,95 m;

- lăţime totală: 8,65 m;

- pescaj maxim: 3,05 m;

- autonomie de minim 600 mile marine;

- tonaj brut: 300 tone.

Poliţia de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 243,5 km sunt la Marea Neagră. Cu navele aflate în dotare, se va asigura un dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate asigură permanent acoperirea unui spaţiu maritim de aproximativ 30.000 Km2 (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă).

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite