FOTOGALERIE Croazieră prin ecluza Canalului Dunăre-Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Itinerariul a pornit de la sediul Administraţiei Canalelor Navigabile (ACN), în amonte, spre Murfatlar şi s-a terminat cu o ecluzare. Aproximativ 60 de constănţeni, printre care şi studenţi ai Universităţii Maritime Constanţa, au avut parte ieri de o experienţă unică pe navele Izvorul Mare şi Peştera – cu ocazia a 27 de ani de la inaugurarea canalului.

La 27 de ani de la inaugurarea uneia dintre cele mai importante căi navigabile din Europa, Canalul Dunăre-Marea Neagră, ACN a organizat Ziua Porţilor Deschise. Cu acest prilej, 60 de constănţeni au avut parte de o crioazieră unică pe canal, ieri, la prânz.

image

Ecluza 2 a Administraţiei Canalelor Navigabile

Aventura a pornit din faţa sediului ACN, de unde am fost urcaţi într-un autocar şi duşi la ecluze. Aici, șeful ecluzei Agigea, Constantin Dinescu, şi Anastasie Severin, şeful serviciului informaţional de trafic, au făcut o scurtă istorie a Canalului Dunăre-Marea Neagră prin care au presărat picanterii şi experienţe unice.

image

Ecluza de la Agigea

„Ceea ce vedeţi aici este construit numai cu forţă de muncă din ţara noastră, din 1977 şi până la 26 mai 1984. Ecluza ajută navele să treacă de la nivelul mării la cel al canalului. Acum, ecluza se află la nivelul mării, iar diferenţa de nivel este de 7,5 metri", a explicat Anastasie Severin, ghidul croazierei.

image

La ora vizitei, cum, ecluza s-a aflat la nivelul mării, diferenţa de nivel fiind de 7,5 metri

Plimbare pe canal

Am coborât cu toţii de pe mal pe nave, pe o scară cu trepte înguste, care erau mişcate de valuri. La bordul navei de măsurători topografice Izvorul Mare ne-a întâmpinat comandantul Constantin Duană (57 de ani). Pe nava pompier Peştera au fost ambarcaţi studenţii.

image

Nava pompier Peştera, în timpul unei manevre pe canal

Comandantul Duană are experienţă pe mare de peste 30 de ani. Porneşte pe canal, în amonte, câţiva kilometri, în faţa navei „Peştera". Merge mai încet, pentru a nu face valuri şi pentru a nu incomoda o mininavă de croazieră. Vorbeşte în staţie şi ne spune că în ea se află o familie de nemţi care se pregăteşte de ecluzare. „Vom face ecluzarea împreună", ne spune comandantul.

image

Nava Izvorul Mare

În stânga ni se arată o cazemată din al Doilea Război Mondial. După câteva zeci de minute de plimbare pe canal, am tras cârma dreapta cu toată forţa şi ne-am întors cu nava la 180 de grade. În dreapta şi stânga erau dealuri pline cu verdeaţă. În rest, numai apă. Liniște și grandoare.


Vasul de croazieră german se pregăteşte de ecluzare

Ne întoarcem la ecluză, unde primim o altă lecţie de navigaţie. „Pentru a preîntâmpina pătrunderea apei din mare în canal umplem şi golim ecluza prin galerii, gravitaţional. O altă metodă este de a crea o perdea de aer comprimat", ne explică ghidul. Arată către nişte stâlpi, apoi explică mecanismul: „O ţeavă trece prin fundul apei, apoi se dă drumul la aer şi se crează o barieră de aer de doi metri dintre apa de mare şi cea din canal".

image
image

Curs de navigaţie pe Canalul Dunăre-Marea Neagră

Am făcut prima ecluzare

În acest timp, două porţi s-au deschis pentru a intra în ecluză. Am aşteptat umplerea, respectiv scurgerea apei, pentru a trece de diferenţa de nivel de 7,5 metri. „Timpul de trecere a unei nave prin ecluză durează între 35 de minute şi o oră, în funcţie de abilităţile comandantului şi de vreme", arată ghidul.

image

La bordul navei Peştera

Constănţenii aflaţi la prima ecluzare au povestit că a fost o croazieră de vis. „A fost o experienţă unică şi interesnată. Sper să devin un comandant bun şi să am ocazia să fac ecluze în toată lumea", a spus Claudiu Zenovie (20 de ani), student în anul I la Universitatea Maritimă Constanţa.

Lecţie de navigaţie pe Canal

Canalul Dunăre-marea Neagră a fost inaugurat la 26 mai 1984 şi a fost realizat de arhitecţi, constructori români, cu tehnologie şi utilaje autohtone. Construcţia impunătoare leagă Portul Cernavodă cu Portul Maritim Constanţa, scurtând cu 400 de kilometri ruta mărfurilor de la Marea Neagră până la porturile dunărene din Europa Centrală. Ruta mărfurilor din Australia şi Orientul Îndepărtat destinate Europei Centrale se scurtează cu 4.000 de kilometri.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite