Feerie la Constanța. Jocuri de lumini pe Bulevardul Tomis la deschiderea Festivalului Internațional de Teatru

0
Publicat:

Bulevardul Tomis a devenit zona 0 a culturii, odată cu debutul spectacolelor programate în cadrul Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa Blue Theatre 2022.  

Feerie pe Bulevardul Tomis din Constanța FOTO Primăria Constanța
Feerie pe Bulevardul Tomis din Constanța FOTO Primăria Constanța

Până la 3 septembrie, orașul Constanța devine o imensă scenă în aer liber. Peste 300 de actori vor evolua în cele 20 de spectacole care vor avea loc pe cele trei scene pregătite din centrul vechiului Tomis.

Actorii de la teatrul Național din București au electrizat Constanța

Sâmbătă, 27 august, debutul a fost făcut de actorii Teatrului Național București în coproducție cu Fundația Art Production și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company în spectacolul „Kiritza sau jocul de-a…“.

Personajul Kiritza a fost interpretat de Oana Berbec. Absolventă de canto la Universitatea Națională de Muzică din București la clasa prof. dr. Silvia Voinea, a urmat cursuri de măiestrie cu Ileana Cotrubaș, Marina Krilovici, Donna Woodward și Larisa Gergieva. A susținut numeroase turnee în țară, dar și în orașe ca Berlin, Amsterdam, Barcelona, Roma, Sofia ș.a. 

Prima mare oportunitate de a colabora cu maestrul Gigi Căciuleanu s-a ivit în anul 2017, la Opera Națională București cu „TragiComedy“, spectacol care i-a deschis o nouă perspectivă a exprimării artistice.

„Oana e actriță, dans-actriță și o mare cântăreață. Se urcă pe poante. O soprană care să facă șpagatul nu am mai văzut. Kiritza este un fel de pasăre exotică, măiastră, papagal, pasăre liră. Eu am fost totdeauna înduioșat de personajul Kitritzei, pentru că ea vrea mai mult decât are. Vrea să vorbească franțuzește, să se plimbe cu balonul, să se depășească. Așa cum Mr. Jourdain al lui Moliere vrea sa se depășească. Niciodată nu am râs până la capăt la Burghezul Gentilom. Sunt multe simboluri în acest spectacol, sper ca lumea să le descifreze. Sper să se bucure de arta actorilor TNB, oameni minunați, talentați, interesați de artă, interesanți, superbi sufletește și ca prezențe scenice. Trimit un gând către Ion Caramitru, care a binecuvântat acest spectacol, pe care l-am pus la cale împreună”, o caracterizează Gigi Căciuleanu.

Locuri insuficiente pentru cei care au dorit să urmărească spectacolul FOTO Primăria Constanța
Locuri insuficiente pentru cei care au dorit să urmărească spectacolul FOTO Primăria Constanța

Festivalul continuă până la 3 septembrie. Duminică, 28 august, invitat special va fi Horațiu Mălăele. Publicul îi vor putea aplauda și pe  Bogdan Mălăele și Radu Captari, care vor urca pe scena de pe Bulevardul Tomis. La scena din parcul Arheologic vor evolua cei din Trupa Chaplin în spectacolul „Biloxi Blues“.

Ulterior, cei din Teatrul de Artă vor evloa în „Șase lecții de dans în șase săptămâni“. Pe scena Blue Theatre este programat spectacolul „Fetița soldat“  al Universității Naționale de Arte „George Enescu“ din Iași.

Festivalul Internațional de Teatru Independent Constanța 2022 este organizat de Direcția Cultură, Educație, Sport, Turism din cadrul Primăriei Municipiului Constanța și Art Society Center. Intrarea este liberă.

Dans și muzică la Constanța

În program sunt înscrise şi ateliere de teatru, improvizaţie, dans şi muzică, cu intrarea liberă pentru oricine vrea să intre în contact cu celebrii traineri de workshopuri: Maia Morgenstern, Cristian Iacob, Ştefan Lupu, Mihaela Sârbu, Tiberius Zavelea, Lăcrămioara Soare. De asemenea, organizatorii anunţă şi lansări de carte, în cadrul proiectului „Biblioteca colorată“, care aparţine Asociaţiei Descoperă Constanţa.

Organizatorii „Bibliotecii colorate“ au deschis, cu această ocazie, una din cele mai mari biblioteci în aer liber din România, cu aproape 4.000 de cărţi. Vizitatorii FITIC 7.0 pot împrumuta cărţile gratuit şi, de asemenea, pot dona cărţi pentru bibliotecă.

„Suntem aici pentru a ne afirma totala susţinere pentru acest festival, un festival al tinerilor, care îşi merită şansa de a înţelege libertatea. Mulţumim organizatorilor că ne-au oferit, şi în acest an, posibilitatea de a fi alături de aceşti tineri minunaţi. FITIC e o formă a libertăţii lor de expresie. Ţine de ei, e dreptul lor de a se prezenta şi reprezenta. Dreptul altora e de a susţine mişcarea independentă, lucru pe care eu îl fac cu tot sufletul. Trebuie găsite căi pentru ca tinerii să-şi facă auzită vocea, iar FITIC este o astfel de cale. FITIC a ajuns la a 7-a ediţie, se dezvoltă, are notorietate, are o voce distinctă şi trebuie să continue“, a declarat Maia Morgenstern la conferința de presă organizată înaintea deschiderii festivalului de la Constanța.

Magda Catone a susţinut şi ea primatul tinerilor independenţi în paradigma culturală. „Cetatea se bucură de ceea ce aduc artiştii, dar aceştia trebuie susţinuţi. Acest festival îşi are rostul pentru că susţine artiştii cu ajutorul Primăriei Constanţa“, a spus actriţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite