Exerciţiu NATO în Marea Neagră condus de Forţele Navale Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopter FOTO Fortele Navale
Elicopter FOTO Fortele Navale

Peste 2.400 de militari din opt state, 18 nave de luptă şi 10 aparate de zbor, participă, în perioada 19-29 martie, la ,,Sea Shield 21”, cel mai mare şi mai complex exerciţiu multinaţional NATO organizat de Forţele Navale Române, în anul 2021, în zona Mării Negre.

Activităţile de instrucţie sunt conduse de Comandamentul Flotei, iar forţele participante sunt din Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia. Comandamentul Maritim Aliat al NATO participă cu gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), din care face parte şi fregata „Regina Maria”.

Obiectivul principal al Exerciţiului multinaţional „Sea Shield 21” îl reprezintă verificarea şi consolidarea nivelului de interoperabilitate şi de cooperare dintre Forţele Navale Române şi celelalte categorii de forţe din Armata României, diferite structuri din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi alte forţe navale NATO. 

Acesta cuprinde toate etapele unei operaţii militare navale NATO de răspuns la o criză geopolitică în regiune şi are rolul de a demonstra angajamentul constant al Armatei României pentru întărirea posturii maritime a Alianţei şi pentru dezvoltarea interoperabilităţii forţelor, în toate mediile de luptă (maritim, submarin, terestru şi aerian). 

Prima ediţie a Exerciţiului multinaţional „Sea Shield” a avut loc în anul 2015, iar în anii următori scenariile acestuia au fost adaptate, pentru a răspunde, rapid şi eficient, la întregul spectru de ameninţări la adresa securităţii maritime şi a stabilităţii regionale. 

Un crucişător, un distrugător, fregate, corvete, dragoare şi vânătoare de mine, nave purtătoare de rachete, o navă de patrulare şi remorchere maritime îşi vor uni eforturile, pentru a desfăşura secvenţele planificate pe mare ale Exerciţiului multinaţional ,,Sea Shield 21”, iar lupta împotriva ameninţărilor aeriene va fi asigurată de aeronave F-16 „Fighting Falcon”, MiG 21 „Lancer” şi elicoptere IAR-330 ale forţelor aeriene şi navale române, împreună cu avioane de vânătoare „Eurofighter Typhoon” din Spania şi aeronave de cercetare aeriană din SUA şi Turcia. 

În zona litoralului, trei detaşamente mobile de lansare rachete ale Forţelor Navale Române şi o baterie de rachete de coastă a Forţelor Navale Poloneze vor acţiona conjugat de la Capu Midia, pentru respingerea forţelor inamice. Marinarii militari polonezi participă, pentru prima dată, la Exerciţiul „Sea Shield 21” cu un sistem mobil de rachete sol-navă „Kongsberg”. Constituirea detaşamentului mixt naval româno-polonez şi armonizarea procedurilor operaţionale de lovire a inamicului, conform scenariului, sunt planificate în perioada 17-19 martie. 

Secvenţele terestre ale „Sea Shield 21” sunt completate de exersarea unor proceduri operaţionale pentru protecţia căilor de comunicaţii terestre şi a portului Constanţa, la care participă un detaşament de scafandri militari specializaţi în lupta împotriva dispozitivelor explozive improvizate (EOD) împreună cu subunităţi de infanterie al Forţelor Terestre Române. 

Statul Major al Forţelor Navale a planificat, în cadrul „Sea Shield 21”, evaluarea pachetului unic de forţe navale pus la dispoziţia NATO şi a UE, precum şi certificarea fregatei „Regina Maria” pentru a face parte din pachetul de forţe de răspuns al NATO (NRF, NATO Response Force), în anul 2022. 

Exerciţiile „Sea Shield” şi „Poseidon” planificate, organizate şi conduse de Forţele Navale Române sunt cuprinse în Programul NATO de instruire multinaţională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forţelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varşovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum şi pentru a asigura prezenţa continuă a forţelor Aliate în regiunea Mării Negre.

Navele militare aliate vor acosta în portul Constanţa, conform unei planificări, în perioada 17-19 martie, pentru o escală de refacere a capacităţii de luptă şi pentru pregătirea ultimelor detalii organizatorice. 

Deschiderea oficială a Exerciţiului multinaţional „Sea Shield 21” este programată sâmbătă, 20 martie, ora 13.00, la Terminalul Pasageri din portul Constanţa, în acord cu măsurile dispuse de către autorităţile publice din România şi din statele participante pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Vă mai recomandăm:

Distrugătoarele României, aşii Marinei care au ajuns la fier vechi din cauza ruşilor. Navele erau mai bine echipate şi mai rapide decât cele pe care le avem azi

FOTO Poveştile unui comandant de navă: „În 1989, am crezut că ungurii au intrat în Ardeal“

Titanicul românesc. 25 de ani de la scufundarea navei Mogoşoaia. Mărturia unui supravieţuitor: „Vasul s-a scufundat în câteva minute“


Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite