Două creșe reabilitate din Constanța, motiv de supărare. „Culorile Liberty Parade de cine sunt alese?“

0
Publicat:

Primăria Constanța a prezentat fotografiile celor două creșe proaspăt reabilitate, de care comunitatea ar trebuie să se bucure. Culorile alese la exterior, ale curcubeului, sunt, însă, motiv de supărare pentru unii.

Creșă reabilitată Constanța FOTO: Primăria Constanța
Creșă reabilitată Constanța FOTO: Primăria Constanța

Creșele numărul 1 și 5 din municipiul Constanța sunt pregătite să îi primească pe copii și vor fi predate luna aceasta unităților școlare la care sunt arondate”, anunță Primăria Constanța pe Facebook. 

Imaginile cu clădirile viu-colorate au stârnit și comentarii pe măsură: „Culorile Liberty Parade sunt alese de Ovanesian (fost city manager n.red.) sau Chițac (primarul orașului n.red.)?”, se întreabă un constănțean. 

„Îmi plac foarte mult culorile”, spune ironică, o altă persoană.

„Bine, măi constănțeni, zidurile edificiului trebuia să fie vopsite cu dedicație, LGTB?”, se întreabă cineva din București.

De cealaltă parte, alți comentatori au ținut să-i pună la puct pe cei care au avut astfel de remarci. „Înainte de LGBTQ sau alte nebunii, nu exista curcubeu? Ce culori ați dori sa facă pentru creșă? Negru, eventual? Sau maro?”, scrie cineva. 

„Și dacă o făceau în alb, existau comentarii de genul: <Parcă-i un spital, nu o creșă!>”, afirmă un alt comentator.

Trei ani pentru reabilitare

În martie 2020, fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, anunța că trei creșe vor fi reabilitate. În martie 2023, două dintre acestea sunt pregătite să fie redeschise.

În ședința ordinară a Consiliului Local Municipal Constanța, din data de 30 martie 2023, aleșii locali sunt chemați să voteze preluarea imobilului Creșa numărul 1, situat pe strada Adamclisi nrumărul1 de către Grădinița cu Program Prelungit „Mugurel” și a imobilului Creșa numărul 5, de pe Aleea Mimozelor, de către Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța de turtă dulce”.

Trecerea creșelor în subordinea Ministerului Educației a fost prevăzută în Ordonanța de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicată în Monitorul Oficial pe 15 septembrie, iar la finele anului trecut, toate creșele aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență au fost predate Inspectoratului Școlar Județean.

Interiorul unei creșe reabilitate FOTO: Primăria Constanța
Interiorul unei creșe reabilitate FOTO: Primăria Constanța

Înainte de a le preda, Primăria Municipiului Constanța a desfășurat lucrări de modernizare, reabilitare și mansardare a imobilelor în care acestea funcționau: modificări interioare și exterioare, schimbarea instalațiilor termice, sanitare și electrice, mansardare și modernizare energetică.

De asemenea, au fost amenajate locurile de joacă din curțile instituțiilor și au fost montate aparate de joacă specifice vârstei piticilor.

Valoarea totală a celor două proiecte a fost de peste 6 milioane de lei, 98% din această sumă fiind asigurată de la bugetul de stat prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

În martie 2020, primarul de atunci al Constanței, Decebal Făgădău, anunța că primăria va reabilita trei creșe din oraș, doup dintre acestea fiind cele care acum sunt finalizate.

„Anul acesta (2020 - n.red.) începe renovarea şi mansardarea. Avem nevoie de locuri în creşe pentru că avem cereri mai mari decât capacitatea. Oraşul nostru are nevoie ca părinţii să fie activi“, a spus Decebal Făgădău. Lucrările de modernizare şi extindere ar fi trebuit să dureze aproximativ 12 luni, nu trei ani. 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite