Decizie istorică a instanţei. O biserică ridicată fără autorizaţie de construcţie, în eparhia lui Teodosie, trebuie demolată

0
0
Biserica „Izvorul Tămăduirii” Constanţa foto: Călin Gavrilaş
Biserica „Izvorul Tămăduirii” Constanţa foto: Călin Gavrilaş

Biserica din Constanţa este cunoscută ca „biserica de pe trotuar“. Nu este singura biserică ridicată fără autorizaţie de construcţie în acest oraş.

În urmă cu un an, magistraţii Judecătoriei Constanţa au decis desfiinţarea lucrărilor de construcţie realizate fără autorizaţie de Arhiepiscopia Tomisului. Este vorba despre biserica „Izvorul Tămăduirii”, construită la marginea trotuarului de pe Bulevardul Tomis din municipiul Constanţa.

Zilele acestea, Tribunalul Constanţa a decis definitiv că această biserică trebuie demolată, respingând recursul formulat de Arhiepiscopie.

 În decizia lor, judecătorii au admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul „primarul municipiului Constanţa în contradictoriu cu pârâta Arhiepiscopia Tomisului.” Ca atare, au obligat instituţia bisericească să desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie de construcţie la imobilul situat în Constanţa, bulevardul Tomis numărul 322, zona Macul Roşu.

Tot judecătorii au stabilit că Arhiepiscopia are un termen de 90 de zile în care trebuie să demoleze biserica, de la data rămânerii definitive a hotărârii (13 decembrie). În cazul în care acest lucru nu se va petrece, Primăria Constanţa este autorizată să desfiinţeze lucrările de construcţie realizate fără autorizaţie, iar cheltuielile de demolare vor fi suportate de Arhiepiscopia Tomisului.

Biserica din zona Macul Roşu a fost ridicată imediat după venirea ca arhiepiscop în Constanţa a ÎPS Teodosie. În anul 2002, s-a construit aici un „paraclis de lemn, cu o lungime de 21 de metri şi o lăţime de 7 metri”, spun reprezentanţii Arhiepiscopiei. Biserica este cunoscută în oraş ca „biserica de pe trotuar”.

De partea cealaltă a bulevardului, în apropiere, există o altă biserică, ridicată tot la limita trotuarului, tot fără autorizaţie de construcţie, înghesuită între un bloc de locuinţe şi o staţie PECO. Preotul acestei biserici a început în urmă cu câţiva ani să ridice o biserică şi mai mare peste cea existentă. Construcţia a fost sistată de autorităţi, iar preotul a fost condamnat penal. Prin acoperişul acesteia trece un stâlp de iluminat public.

Vezi Reacţia Arhiepiscopiei Tomisului.

Vă recomandăm şi: 

Cinci judecători ai Curţii de Apel Constanţa, sancţionaţi disciplinar de CSM

Copil de 6 ani dintr-un sat din Constanţa, găsit mort cu multiple muşcături de câine UPDATE

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite