Constanţa: Un' te duci tu, mielule? În Grecia, domnule!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciobanul care-şi trimite miei la export
Ciobanul care-şi trimite miei la export

Sutele de mii de euro de pe urma comerţului cu mieii crescuţi în România vin în special din Grecia, Italia şi chiar Bulgaria.

Mieii dobrogeni născuţi şi crescuţi în zona Două Cantoane, la limita dintre judeţele Tulcea şi Constanţa, ajung pe masa turiştilor din întreaga lume. Singura completare ar fi că ajung acolo prin intermediul tavernelor greceşti sau al restaurantelor italiene, mai puţin prin cele româneşti.

„Piaţa internă la noi nu merge decât de Paşte. În rest, România nu este consumatoare de carne de miel, nu e piaţă. Norocul nostru este exportul, marfa merge bine pe piaţa externă şi ridică preţul. Cam tot ce vedeţi în meniurile din Grecia sunt miei vânduţi de aici“, povesteşte Gigică Apostol, patronul uneia dintre cele mai mari ferme de miei din ţară, Tolil Company SRL.

Naveta la stână cu limuzina

Aromân din satul Camena, comuna Baia din judeţul Tulcea, oierul este naturalizat la Constanţa, de unde face zilnic naveta la fermă la volanul unui BMW X6 de aproape 100.000 de euro.

„De afaceri serioase m-am apucat prin 1998, specializat pe export. Acum am ajuns la 20.000 de capete anual exportate în Grecia, apoi Italia, Franţa pe timpul verii, puţin şi Spania sau Bulgaria“.

Mieii se vând cam la 2,40 sau 2,50 euro kilogramul. Capacitatea fermei este de 20.000 de miei, dar rulajul anual este de 130.000 - 140.000 de capete. Ei se vând în medie cam la greutatea de 25-30 de kilograme“, spune omul de afaceri.

Chiar ieri două tiruri pline se pregăteau de plecare spre Italia, în timp ce la poarta fermei doi bărbaţi cereau să cumpere doi sau trei miei. „Nu avem abator, nici nu dăm la bucată. Vedeţi, mai simplu cu străinii… totul la en gros“, ridică din umeri patronul care are 25 de angajaţi, printre care mulţi ciobani cu carte de muncă.

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite