Complexul Bar Orient Mamaia a ajuns o ruină. Demersurile pentru ca fostul pavilion regal să devină monument istoric

0
0

Viceprimarul Constanței Florin-Daniel Cocargeanu anunță că pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu Local Constanța se va afla proiectul de hotărâre prin care se va aproba propunerea de clasare în regim de urgență a complexului Bar Orient din stațiunea Mamaia.

Ruina regală FOTO Florin-Daniel Cocargeanu
Ruina regală FOTO Florin-Daniel Cocargeanu

Complexul Club Orient este practic pavilionul din Palatul Regal din Mamaia care a fost proiectat inițial pentru Regele Mihai. După moartea regelui Ferdinand în vara anului 1927, Regina a hotărât să-l cedeze Principesei Elena, iar pentru sine și-a păstrat pavilionul aflat în construcție.

Refugiu adorat de Regină 

În vara anului 1928, regina a reușit să amenajeze micul pavilion numit Cara Dalga (Valul negru) cu o parte din mobilă adusă de la alte palate și cu obiecte din colecțiile sale private. Micul pavilion, vopsit complet în alb, străjuia plaja Mamaia și-i oferea reginei clipe de neuitat alături de Ileana, cu care împărtășea aceeași dragoste față de mare.

„Scumpa casă albă, mică și simplă, dar deschisă tuturor celor ce bat la ușă. Nu e un castel, nici un palat, ci o simplă locuință în culoarea zăpezii, unde domnește armonia completă. Adorat refugiu, clădit cu totul după gustul meu, simplu, rustic, nu poți ajunge la el decât pe jos. Dar marea se sparge pe terase. Nu marea copilăriei mele, nu marea Tatei, dar Marea Neagră, care nu e neagră, ci albastră și câte o dată verde, culoarea speranței. Și în serile când luna argintează locașul nostru alb, ea și cu mine pe pridvorul ce pare că atârnă peste apă și ascultăm eternul cântec al valurilor“, scria Regina Maria, mărturie consemnată în volumul „Reședințele regale de la Marea Neagră. Castelele de vis ale reginelor României“ a muzeografei Delia Roxana Cornea.

Pavilionul regal în timpul construcțiilor Colecție Arhivele Naționale ale României
Pavilionul regal în timpul construcțiilor Colecție Arhivele Naționale ale României

Cum a fost înstrăinat Complexul Bar Orient

După Revoluție, fosta reședință regală din Mamaia, precum și fosta vilă regală, devenită între timp Club Orient, s-au aflat în administrarea SC Mamaia, care le-a vândut. Complexul Bar Orient – Restaurant Unirea a fost tranzacționat prin negociere directă și a ajuns în proprietatea societății Vulturii Mării SRL, având aceeași soartă cu Palatul regal, deși nu este catalogat drept monument istoric.

Recent, viceprimarul Constanței Florin-Daniel Cocargeanu a anunțat că pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu Local Constanța se va afla proiectul de hotărâre inițiat de consilierii USR Constanța prin care se va aproba propunerea de clasare în regim de urgență a complexului Bar Orient din stațiunea Mamaia.

„Doar prin acest demers și clasarea ulterioară ca monument istoric, Bar Orient din Mamaia poate fi salvat de la demolare. Sper că și consilierii municipali din cadrul celorlalte formațiuni politice înțeleg că de acest proiect de hotărâre depinde soarta unei construcții emblematice, cu o valoare istorică și arhitecturală unică pentru municipiul nostru. Complexul Bar Orient trebuie protejat și, ulterior, pus în valoare pentru ca fiecare dintre noi să se poată bucura de acest crâmpei al regalității“, spune viceprimarul.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri