Cât ne costă cămara de iarnă
0Cea mai ieftină piaţă din oraş este cea de pe varianta Ovidiu. Preţurile sunt la jumătate la unele produse faţă de Piaţa Tomis 3 de exemplu, iar comerciaţii te lasă să alegi de pe tarabă.
Produsele de toamnă cele mai căutate de gospodine sunt roşiile, castraveţii, vinetele, ardeii, gogoşarii, varza, strugurii, prunele, gutuile şi merele. Pieţarii ţipă şi se târguiesc cu clienţii, doar, doar mai scapă de marfă.
Un kilogram de gogoşari, de exemplu, costă 1,8 - 2 lei de pe varianta Ovidiu, faţă de 4 lei cât este în Piaţa Tomis 3. Vinetele sunt 1,8 lei kilogramul pe variantă şi 2,5 lei în piaţa Griviţei, iar gogonelele 1,3 lei faţă de 2,5 lei cât sunt în zona 2 Cocoşi.
Preţuri la jumătate pe variantă
Gospodinele spun că veniturile mici le fac să renunţe la anumite produse din cămara de iarnă, cum ar fi compoturile. Zarzavaturile, sucurile de roşii şi zacursca sunt nelipsite însă din casa lor. „Înainte, piaţa de pe variantă era numai pentru angrosişti, dar acum dau şi la kilogram. Eu am venit să iau castraveţi, să pun în oţet. Kilogramul este 2 lei. În oraş castraveţii sunt şi mai mari şi mai scumpi, chiar şi 4 lei“, spune gospodina Stana Stăruială (73 de ani) din Palazu Mare.
Cum iarna bate la uşă, Ştefana Ionescu (58 de ani) a venit să cumpere vinete pentru zacuscă. „Am luat 20 de kilograme şi am plătit 40 de lei. În oraş este 2,5 lei kilogramul“, susţine ea.
Comercianţii te ademenesc cu produse frumos aranjate pe tarabă şi se tocmesc la preţ, în funcţie de cât cumperi. „La noi totul este mai ieftin. Pieţarii din oraş vin să se aprovizioneze de la noi, apoi vând la superpreţuri. Constănţenii s-au prins de acest lucru, iar acum vin direct la noi“, explică Ioana Vasea, comerciant de fructe în piaţa de pe variantă.
Pieţele din oraş, goale în timpul săptămânii
În pieţele din oraş, tarabele au marfă stricată, dar cu preţuri piperate. Gospodinele merg în Tomis 3, Griviţei sau Brotăcei doar dacă au nevoie de cantităţi mici. „Pentru două kilograme de cartofi, cât consum eu într-o lună, nu are rost să caut preţul cel mai mic, însă pentru zacuscă m-am dus pe variantă. Am făcut 20 de borcane şi am economisit 20 sau 30 de lei“, apreciază Varvara Pavel (48 de ani).