A murit artistul plastic Daniela Ţurcanu Caruţiu, profesor la Facultatea de Arte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniela Carutiu Arhiva personala
Daniela Carutiu Arhiva personala

La 1 octombrie a murit artistul plastic Daniela Caruţiu, profesor universitar, doctor al Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius“.

Născută pe 14 februarie 1968, la Constanţa, prof. univ. dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu a absolvit în 1996 Academia de Arte din Bucureşti, Facultate de Arte Plastice, specializarea pictura şi, ulterior, în 2008, Facultatea de Chimie aplicată şi ştiinţa Materialelor din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, unde a obţinut şi un doctorat în ştinţe exacte–chimie, cu tema Metode instrumentale avansate de autentificare a operelor de artă.

În baza studiilor şi expertizei dobândite, prof. univ. dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu a devenit membră a Asociaţiei Europene a Arheologilor (EAA), Praga, membră al Societatii Americane de Arheologie (SAA), Washington, expert evaluator proiecte UEFISCDI, Ministerul Educaţiei Naţionale,  expert conservare, investigaţii fizico-chimice, atestat de MCPN, membră a Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Profesionişti, Paris (AIAP), şi din anul 1998 membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romanian (UAPR).

În întreaga activitate profesională, Daniela Ţurcanu Caruţiu a organizat nouă expoziţii personale şi peste 200 de expoziţii de grup, naţionale şi internaţionale în perioada 1994-2015, sub auspiciile UAP, ale Muzeului de Artă Constanţa, Universităţii Ovidius din Constanţa, Institutului Cultural Român, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeului Ţăranului Român, Bucureşti, etc., a fost curator al peste 20 de tabere de creaţie şi expoziţii naţionale şi internaţionale, şi-a pus semnătura ca autor şi co-autor la peste 20 de comunicări ştiinţifice, articole şi expertize în cadrul proiectelor, simpozioanelor în domeniul creaţiei artistice şi stiinţifice, muzeologiei, conservării şi restaurării patrimoniului cultural.

Bogata activitate ştiinţifică a prof. univ. dr. Daniela Ţurcanu Caruţiu s-a concretizat în participarea ca invitat la peste 20 de simpozioane şi conferinţe ştiinţifice în Europa şi America de Sud.

Universitatea Ovidius din Constanţa (UOC) aduce un omagiu la trecerea în eternitate a prof. univ. dr. Daniela Caruţiu Ţurcanu, pictor consacrat, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP), director al Institutului de spiritualitate, cultură şi ştiinţe din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ superior unde a debutat ca asistent universitar în anul 2001, la Facultatea de Arte, unde s-a remarcat ca profesor titular al cursurilor de Culoare, Cromatologie şi Metode instrumentale de analiză a operelor de artă.

Anunţul morţii a fost făcut de Daniela Vîtcu, profesor universitar la Universitatea Ovidius din Constanţa. „Lumea culturală, academică şi artistică a Constanţei, în special Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius”, este mai săracă odată cu trecerea în nefiinţă a Danielei Ţurcanu-Caruţiu, dascăl, om de cultură, cercetător ştiinţific, artist multiplu premiat în ţară şi în spaţiul internaţional. 

Parafrazându-l pe părintele Arsenie Papacioc, Daniela Caruţiu s-a adăugat la veşnicie, lăsând în urmă regrete, durere, tristeţe, dar şi bucuria de a o fi cunoscut şi de a-i fi fost alături. Experienţa extraordinară, inteligenţa, simţul umorului, delicateţea şi elocvenţa retoricii au ridicat-o la rang de dascăl, lumină pentru zeci de generaţii de studenţi. Cariera sa universitară a fost vastă, la fel cea de artist şi de cercetător, dar mai importantă este calea pe care şi-a asumat-o întru descoperirea şi împărtăşirea luminii date de credinţă. 

Şi lumină a împărtăşit de-a lungul căii sale, scurtate mult prea devreme. Dispariţia sa este semnificatul şi semnificantul unei pierderi ireparabile, dar şi al unui imbold de a-i duce misiunea mai departe.

„Hristos ne-a dat exemplu prin propria viată. A murit, dar moartea lui n-a fost o tragedie. O tragedie - dar de o mare frumuseţe - e Romeo şi Julieta. Bernardin de Saint-Pierre a scris o tragedie mai frumoasă decât cea a lui Shakespeare, Paul şi Virginia. Au iubit şi au pierit. În învăţătura creştină, moartea nu este pierdere. Ai noştri, martirii, sunt eroi, măcar că i-au spintecat şi le-au tăiat capetele. Dar nu au murit, ci, din contră, s-au adăugat la veşnicie. Pentru că viaţa pe pământ nu e altceva decât pregătirea pentru cealaltă viaţă. Cum zice Mântuitorul: Şi a trecut de la moarte la viaţă! Auziţi? Viaţa e dincolo, şi noi asta facem, trecem dinspre moarte spre viaţă...” (Interviu cu părintele Arsenie Papacioc, Jurnalul Naţional).

Cadrele didactice ale Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanţa îşi exprimă adânca tristeţe pentru pierderea suferită şi sunt alături de familie în acest rit tragic de trecere! Dumnezeu să o odihnească în pace!“

Pe aceeaşi temă: 

Fondatorul Societăţii Academice de Medicină de Familie din România a murit 

Dumitru Octavian Unc: „Zâmbetul dulce şi bun l-ai ascuns/Lăsându-ne-n schimb o mare de plâns“. Necrologul foştilor colegi

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite