80% din plaje au fost adjudecate. ANAR: Chiriile sunt cu 50% mai mari decât prețul de licitație

0
0
Publicat:

Aproximativ 81% din subsectoarele intrate în procedură de licitaţie publică au fost adjudecate, nivelul total al chiriei ridicându-se la peste 50% faţă de valoarea totală de pornire, a informat ANAR.

Plajă pe litoralul românesc amenajată cu umbreluțe albe
Aproximativ 81% din subsectoarele intrate în procedură de licitaţie publică au fost adjudecate

"După finalizarea procedurii de închiriere a suprafeţelor de plajă derulate de Administraţia Naţională 'Apele Române' în baza Ordonanţei nr. 8/2023, nivelul total al chiriei stabilit în urma licitaţiei se ridică la peste 50% faţă de valoarea totală de pornire. (...) Vă reamintim că, potrivit prevederilor legislative, 50% din suma încasată va reprezenta venit la bugetul de stat, iar diferenţa de 50% se va utiliza pentru investiţii destinate dezvoltării infrastructurii de gospodărire a apelor, inclusiv pentru plaja Mării Negre", se menţionează în comunicat.

Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) va relua în perioada imediat următoare procedura de închiriere pentru subsectoarele care nu au fost atribuite, precum şi pentru cele care au fost eliberate ulterior.

Lucrările de lărgire a plajelor au reconfigurat sectoarele de nisip ce urmează să fie închiriate, de aceea Ministerul Mediului a pregătit o Ordonanță care este o derogare de la Codul Administrativ și Legea Apelor, derogare ce face posibilă închirierea plajelor pentru o perioadă de doi ani. Doar că, până acum licitațiile nu au avut loc.  

Turiștii vor găsi plaje neamenajate

Constantin Cîrlan, operator privat de plajă, spune că Ministerul Mediului și  Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea-Litoral (ABADL) au decis să facă noi licitații pentru cele 200 de contracte care au expirat anul trecut, în loc să le prelungească, așa cum au solicitat agenții economici.  

„Turiștii noștri vin pe litoral pentru plajă, în primul rând, și abia în secundar pentru un hotel, o atracție sau un restaurant anume. Din păcate, în sezonul 2023, turiștii litoralului românesc vor găsi plaje neamenajate, fără șezlonguri, umbrele, beach baruri și fără toalete - aceste facilități nu vor putea fi instalate și amenajate până la 1 Mai (dată fiind data extrem de întârziată a anunțării și derulării licitațiilor), iar după începerea sezonului orice astfel de activitate pe plajă este interzisă prin Lege”, spune Corina Martin, secretar general Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) și președinte de onoare RESTO.

ConstanţaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite