1 Mai la mare. Cum sărbătoreşte litoralul deschiderea oficială a sezonului turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Litoralul sărbătoreşte deschiderea oficială a sezonului turistic cu o agendă de evenimente din care nu lipsesc muzica, mâncarea delicioasă, dansul, jocurile.

Sezonul turistic se deschide pe litoral, conform tradiţiei, cu minivacanţa de 1 Mai. Startul va fi dat cu muzică, petreceri, spectacole şi festivaluri culinare, de la Mamaia până la Vama Veche.

Lumea vine pusă pe distracţie, iar litoralul, ca întotdeauna, nu dezamăgeşte la acest capitol. Cluburile din nordul staţiunii Mamaia îşi fac ultimele retuşuri, unele au îmbrăcat chiar haină nouă, iar gazdele maratonului tehno au amenajat deja corturile de pe plajă. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a scos utilajele şi a afânat nisipul, după iarna care l-a pus la grea încercare. Temerarii au făcut deja prima baie în apa mării, dar scăldatul nu este recomandat până la data de 1 iunie.

Dacă distracţia este garantată există şi noi tendinţe cu care litoralul îşi întâmpină turiştii. Zona Mamaia Nord s-a extins spre Năvodari atât de mult, încât cazarea în staţiunea „cea mai fierbinte“ nu mai este o problemă nici în vârf de sezon (iulie-august). Vilele şi pensiunile construite aici sunt alternativa liniştită pentru nopţi fără decibeli, scrâşnete de roţi, turări de motoare şi spectacol de lumini. 

Imagine indisponibilă

O soluţie asemănătoare este la Vama Veche, unde a apărut în ultimii ani turismul de lux. Vile de la 3 stele în sus oferă tot confortul Mamaiei la Vama Veche, astfel că tumutul boemei se stinge spre graniţa cu Bulgaria, unde au răsărit proprietăţi somptuoase după conceptul „Vamaia“, la câţiva paşi de corturi instalate pe plajă, bodegi din stuf şi bănci de lemn.

Cum va fi vremea

Prognoza meteo este favorabilă, deci plajă se va putea face cu siguranţă la mare. Administraţia Naţională de Meteorologie a estimat că ziua vor fi temperaturi de 17 grade Celsius. Seara, însă, turiştii trebuie să aibă o haină mai groasă la ei, pentru că temperatura scade substanţial, iar vântul de la mare face frigul şi mai pătrunzător. 

Foarte cald va fi vinerea, în 27 aprilie, când temperatura va depăşi 20 grade Celsius, numai bună de stat la soare după o iarnă capricioasă. Totuşi, nu este exclusă în Dobrogea apariţia unor ploi locale.

Când începe distracţia

Lumea începe să se strângă la mare încă de joi, 26 aprilie, când la Mamaia începe SunWaves, ediţia nr. 23. Cortul alb a fost ridicat deja pe plaja Crazy din nordul staţiunii. Muzica tehno va răsuna în perioada 26 aprilie-1 mai, din platanele unui şir lung de DJ români şi străini bine cotaţi.

A doua zi se deschid tejghelele rulotelor cu mâncare, băutură şi delicatese în campingul Enigma, din nordul Mamaiei. Festival du Bonheur (27 aprilie-1 mai) va fi un loc cu spaţii de agrement, mese, scaune şi perne uriaşe, totul condimentat cu muzică de club de ziua până noaptea. 

Pentru pasionaţii de altfel de distracţie s-a inventat Dapyx, Festivalul de Jocuri şi Reconstituiri Istorice de la Medgidia, pentru că „La Medgidia eroii nu mor niciodată!“, după cum spune motto-ul manifestării ajunse la a doua ediţie. Pe stadionul Iftimie Ilisei vor poposi în perioada 27-30 aprilie tabere de daci şi de romani, gladiatori, luptători în Războaiele Mondiale, cu parade şi ateliere de meşteşuguri interactive, muzică şi bucătărie medievală, spectacole de flăcări, lumini şi muzică românească de top (Smiley, Loredana, Andra, Holograf şi Provincialii).

În weekend (28-29 aprilie), la Vama Veche răsare Sunset Festival (pe strada Tudor Vladimirescu), cu Argatu & Moş Martin, Coma, CTC, Kazi Ploae & Photosilah, Nimeni Altu’, Specii, Vali Umbră şi Gonza, DJ Oldskull etc.

În 29 aprilie, tot la Vama Veche, Festivalul estival Vama Libre are avanpremiera pe plaja Acolo, cu Omul cu şobolani, Ţapinarii şi Partizan (acustic), Reversed Gravity, Colonist pe Lună, Full Tones.

La Costineşti, discoteca White Horse are concerte în fiecare seară, iar în weekend cântă Bucovina - 28 aprilie şi Trooper - 29 aprilie. Iar petreceri sunt în fiecare club de pe litoral, cu invitaţi speciali.

Unde te cazezi

Tarifele la cazare sunt pentru fiecare categorie, iar terasele, restaurantele, barurile, cafenelele şi cherhanele vor fi deschise, să curgă distracţia. De reţinut că pachetul de litoral se vinde doar pentru sejururi de la 2 nopţi în sus.

Imagine indisponibilă

Pentru amatorii de confort maxim, hotel Vega (5 stele) din Mamaia are tarife de la 990 euro la 2.024 euro pentru un sejur de 4 nopţi, pentru 2 adulţi, în funcţie de camera sau apartamentul dorit. Hotel Iaki (4 stele) din Mamaia are un preţ de 199 euro/noapte pentru camera dublă standard. Vila Pontica (3 stele) din Mamaia Nord oferă camera cu tarife de la 93 euro la 123 euro/noapte, cu mic dejun, pentru 2 adulţi, respectiv 4 adulţi.

La pensiunea Cuibul de la Mare din Corbu, minivacanţa cu 4 nopţi de cazare (27 aprilie-1 mai), mic dejun inclus pregătit cu produse tradiţionale, cină romantică (29 aprilie) cu muzică live, 2 masaje de relaxare, foc de tabără, bar la liber (sirop de casă, apă plată şi sifon, cafea, ţuică de casă, draft de bere pe terasă, vin alb demisec de casă din nordul Dobrogei) costă 1.000 lei de cameră (în care se pot caza 2 adulţi, iar copiii stau gratuit).

În sudul litoralului, la hotel Cocor (4 stele) din Olimp, cazarea costă de la 921 lei la 3.038 lei pentru sejur 2-5 nopţi, pentru 2 adulţi, cu demipensiune. În complexul Lacul Racilor (3 stele) din Olimp, preţul este de la 157 lei la 394 lei/noapte, pentru 2 persoane, cu mic dejun, în funcţie de cameră. La 2 Mai-Vama Veche, preţul unei camere pleacă de la 75 lei/noapte şi ajunge la nivelul Mamaiei. La Costineşti, cazarea este mai ieftină, pornind de la 60 lei/camera/noapte. 

Imagine indisponibilă

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a participat luni, 23 aprilie,i la o întâlnire de lucru cu ministrul Turismului, Bogdan Trif. Discuţiile au fost legate în special de stadiul pregătirilor pentru începerea sezonului estival.

„Staţiunea Mamaia este curată, sigură, pregătită să ne fiţi oaspeţi şi avem un program de evenimente dedicate tuturor turiştilor, dar şi constănţenilor. Împreună cu operatorii economici am pus la punct un calendar de evenimente extrem de dinamic, pentru tot sezonul estival.

Telegondola funcţionează, autobuzele supraetajate vor circula, unităţile de cazare au început să îşi amenajeze inclusiv locurile de joacă pentru copii şi de asemenea, să nu uităm că Mamaia, spre deosebire de alte staţiuni, are în spate un oraş puternic şi frumos aşa cum este Constanţa.

Aşteptăm din ce în ce mai mulţi turişti, suntem pregătiţi, avem salvamari, operatorii economici şi-au unit eforturile şi au făcut curat, aşa că vom avea o vacanţă reuşită şi plină de momente de neuitat. Componenta privată a născut evenimente extraordinare, iar Sunwaves-ul aduce anul acesta peste 20 de mii de turişti, dintre care jumatate din afara ţării.

Evident că este mult de lucru, dar una peste alta suntem pregatiţi, parcă mai pregăţi ca în alţi ani şi trebuie să le mulţumesc tuturor celor care s-au alăturat eforturilor noastre pentru că veţi vedea anul acesta o staţiune Mamaia şi un oraş Constanţa pregătite să îşi întâmpine turiştii“, a declarat primarul Decebal Făgădău.

Pe aceeaşi temă: 

Cât te costă un sejur pe litoralul românesc dacă-ţi faci singur rezervarea. Diferenţe mari de preţ între staţiunile din nord şi cele din sud

VIDEO Reclamă la litoralul românesc din anul 1969, în care apare actorul Jean Constantin

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite