VIDEO Alexandru Arşinel a făcut transplant la Cluj-Napoca: „Acum am trei rinichi, mă simt binişor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Alexandru Arşinel, directorul Teatrului de Revistã „Constantin Tãnase” din Bucureşti, a suferit, joi, un transplant de rinichi, la un spital din Cluj-Napoca. Actorul se simte bine după operaţia complicată la care a fost supus şi va părăsi spitalul peste două săptămâni.

Alexandru Arşinel a suferit joi un transplant renal la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. El a primit rinichiul unui tânăr care s-a sinucis, cu o zi înainte, la Târgu Mureş.  "A fost norocos pentru că nu a trebuit să aştepte mult. S-a găsit repede un donator, lucru foarte rar întâlnit întrucât el are grupa 01 de sânge şi pentru aceste persoane se găsesc cel mai greu donatorii", a spus coordonatorul operaţiei, Mihai Lucan. Acesta a susţinut că Arşinel este a doua persoană din România care trăieşte în urma unui transplant renal la vârsta de peste 70 de ani. El a mai arătat că personele de peste 65 de ani reuşesc foarte greu să intre pe listra de transplant. "Noi nu am judecat dup[ vârstă, cu după valoarea socială şi posibilitatea organismului de a rezista operaţiei", a precizat Lucan. El a mai spus că operaţia a durat 3 ore şi jumătate: pregătirea o oră, transplantul o oră şi jumătate aproape două  şi închiderea o jumătate de oră. Echipa de transplant a fost formată din 7 medici. Dificultatea a fost crescută din cauză că Alexandru Arşinel este supraponderal având peste 150 de kilograme. 

"Ţin sã mulţumesc din tot sufletul echipei conduse de profesorul Mihai Lucan şi, bineînţeles, lui personal, omul cãruia îi datorez de ieri, viaţa", a declarat actorul, vineri dimineaţã. Operaţia a fost efectuatã cu succes la Cluj-Napoca de echipa condusã de reputatul prof. univ. dr. Mihai Lucan, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal de la Cluj şi şeful catedrei de Urologie de la Universitatea de Medicinã şi Farmacie "Iuliu Haţieganu".

Cum se simte Arşinel 

Alexandru Arşinel a pus capăt unei suferinţe vechi de 50 de ani. De când era tânăr, actorul avea probleme renale, iar crizele repetale l-au determinat să nu mai amâne operaţia.  "Aveam 27 de ani când am suferit prima criză de rinichi. Problemele s-au acutizat în timp şi am decis să mă operez. La începutul săptămânii au discutat cu profesorul Mihai Lucan despre starea mea de sănătate, iar, joi, m-a anunţat telefonic că mi-a găsit un organ compatibil. Nu ştiu cine este donatorul. M-am urcat imediat în avion şi am ajuns la Cluj, la Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal. Am intrat în sala de operaţie, iar patru ore, echipa de medici a efectuat intervenţia de transplant renal. Aveam nevoie de un rinichi, pentru că riscam ca în cel mult un an de zile să ajung la dializă, iar acest lucru m-ar fi dărâmat psihic. Rinichii mei funcţionau la 30-40 la sută din capacitatea normală. Organul nou a fost grefat rinichilor mei. Acum am trei! Mă simt binişor după intervenţie, sunt deocamdată la terapie intensivă, iar în câteva zile voi fi mutat în salon", a declarat Alexandru Arşinel.

Probleme de sănătate în 2013

Dupã ce a jucat la Sala Savoy din Capitalã în toate spectacolele stagiunii 2012 - 2013, dupã zecile de turnee efectuate în ţarã şi strãinãtate şi dupã ce a jucat în fiecare sâmbãtã, în iulie şi august, la Teatrul de Varã "Herãstrãu", în seria de spectacole "O searã la Revistã" din cadrul stagiunii estivale a Teatrului de Revistã "Constantin Tãnase", spectacolele fiind transmise live de TVR2 - o premierã absolutã dupã mai bine de 25 de ani -, starea de sãnãtate a marelui actor s-a înrãutãţit.

alexandru arsinel

A fost operat joi

Astfel, acesta a fost supus, joi, unei intervenţii chirurgicale complicate de transplant renal. Actorul Alexandru Arşinel s-a nãscut pe 4 iunie 1939, în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava. În anul 1962, el a absolvit Institutul de Artã Teatralã şi Cinematograficã "I. L. Caragiale" din Bucureşti. Este vedetã a Teatrului de Revistã "Constantin Tãnase" din Bucureşti, dar şi director al instituţiei. Alãturi de Stela Popescu, el a format un cuplu artistic celebru atât în ţarã, cât şi în strãinãtate. Pentru activitatea lor, cei doi actori au fost rãsplãtiţi, în anul 2002, cu premiul special al UNITER pentru teatrul de revistã. A jucat în filme precum "Ana şi... hoţul" (1981), "Miss Litoral" (1990), "Anotimpul iubirii", "În fiecare zi mi-e dor de tine", "A doua cãdere a Constantinopolului" (1994), "Paradisul în direct" (1995), "Sexy Harem Ada-Kaleh" (2001). În februarie 2004, Arşinel a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer.

Medicul care a făcut primul transplant

În 1980, prof. univ. dr. Mihai Lucan a participat la efectuarea primului transplant renal din România, fãcând parte din echipa condusã de profesorul Eugeniu Proca, împreunã cu profesorul Anghel Popescu. Împreunã cu profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Roboticã din München, în anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopicã pentru transplant asistatã robotic şi de telemedicinã din lume. În anul 2004, profesorul Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi şi pancreas, iar în 2010 a efectuat în premierã în Europa de est primul transplant de rinichi de la un cadavru. Studiul sãu asupra procedurii de transplant renal încrucişat bazatã pe alocarea stabilã a fost citat de savantul american Alvin Roth, rãsplãtit cu premiul Nobel pentru economie în 2012. De-a lungul carierei, el a efectuat zeci de mii de operaţii urologice şi de intervenţii endoscopice şi laparoscopice, precum şi mii de transplanturi renale. A fost decorat cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor în anul 2000, cu ordinul "Meritul Sanitar" în grad de Mare Ofiţer în anul 2006 şi, recent, cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.

Citeşte şi 

Institutul Clinic de Urologie din Cluj a cumpărat un aparat de crioterapie unic în Europa de Est

Medicul clujean Mihai Lucan a primit cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române

PREMIERĂ Tumoră de 20 de kilograme, operată la Cluj. „Boala a depăşit limitele logicii“, spun medicii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite