Un fost judecător primeşte cea mai mare pensie specială din Cluj: 7.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un fost judecător câştigă o pensie de circa 7.000 de euro lunar.
Un fost judecător câştigă o pensie de circa 7.000 de euro lunar.

Statul român a cheltuit anul trecut cu beneficiarii clujeni de pensii speciale aproximativ 8,5 milioane euro, fără a lua în considerare aici pensiile militare. Cei mai numeroşi beneficiari sunt foşti magistraţi, circa 200 de persoane, care au şi cele mai mari pensii.

Potrivit datelor centralizate la solicitarea ziarului Făclia de către Casa Judeţeană de Pensii Cluj, anul trecut în judeţul Cluj au primit pensie de serviciu 267 de persoane.

Printre beneficiarii pensiilor de serviciu plătite de Casa Judeţeană de Pensii Cluj se numără magistraţii, grefierii, aviatorii, foşti angajaţi ai Curţii de Conturi şi foşti funcţionari publici parlamentari.

Vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei, iar pentru bărbaţi 65 de ani, stagiul complet de cotizare fiind de 35 de ani, însă categoriile de angajaţi menţionate mai sus se pensionează la o vârstă mult mai mică comparativ cu celelalte categorii profesionale, iar pensiile lor nu sunt stabilite pe principiul contributivităţii, ci se ia în calcul 80% din ultimele venituri salariale brute, în unele cazuri adăugându-se chiar şi sporurile încasate.

Pensie de 7.000 de euro lunar

Dintre beneficiarii de pensii speciale din judeţul Cluj, 200 sunt pensionari din categoria magistraţilor, 18 foşti angajaţi ai Curţii de Conturi, 14 foşti grefieri iar 35 de persoane sunt foşti aviatori.

Numărul clujenilor care încasează sume considerabile odată cu pensionarea este însă mult mai mare, deoarece din categoria pensiilor speciale fac parte şi pensiile militare. Acestea nu au fost luate în calcul pentru analiză, fiind gestionate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Român de Informaţii. Totodată, de pensii speciale mai beneficiază şi senatorii şi deputaţii, fiind plătite din bugetul Parlamentului României.

Cea mai mare pensie de serviciu în judeţul Cluj s-a ridicat anul trecut la 34.135 de lei (7.000 de euro), de 43 de ori mai mare decât cea mai mică pensie din judeţul Cluj - 800 lei (pensia socială minim garantată). Beneficiarul celei mai mari pensii speciale din judeţul Cluj este un fost magistrat. În rândul foştilor aviatori, cea mai mare pensie este de 24.129 lei iar pensia de serviciu cea mai mare la foştii angajaţi clujeni ai Curţii de Conturi este de 12.526 lei.

8.488.297 euro, bugetul alocat în 2020 pentru pensiile speciale din judeţul Cluj

Din datele prezentate de Casa Judeţeană de Pensii Cluj reiese că în luna decembrie a anului trecut, bugetul alocat pentru plata pensiilor de serviciu a fost de 648.521 lei proveniţi din Bugetul asigurărilor sociale şi 2.796.313 lei de la Bugetul de stat. Dacă adunăm cele două sume şi înmulţim cu 12 luni reiese că pe parcursul anului 2020 s-au alocat 41.338.008 lei pentru plata pensiilor speciale(8.488.297 euro).

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite