Un actor clujean joacă în filmul care a câştigat Marele Premiul al Juriului la Festivalul de la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Levente Molnar a fost prezent la Festivalul de la Cannes. FOTO: zimbio.com
Levente Molnar a fost prezent la Festivalul de la Cannes. FOTO: zimbio.com

Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) a fost obţinut de fiul "Saul Fia/ Son of Saul", de László Nemes, cu românul Levente Molnár în distribuţie. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Filmul este o coproducţie Ungaria-Franţa şi a fost extrem de apreciat de critica de specialitate, fiind în topul preferinţelor acesteia. Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz. Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. 

Molnar despre film

"E un subiect care mă interesează personal. Respect şi admir enorm capacitatea acestui popor (evreu) de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea paşnică - şi mutual benefică - a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii şi îi duc dorul. Nu pot percepe şi înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte", spunea Levente Molnár, într-un comunicat remis Mediafax, după includerea filmului în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Despre prezenţa la Cannes, acesta a adăugat: "Recunosc, nici măcar nu am visat vreodată să mi se întâmple asta. Este o onoare. Încerc să savurez fiecare moment, după care să-mi văd de viaţă".

Citeşte şi

Cannes 2015: Scurtmetrajul românesc „Ramona” câştigă „Premiul Canal+

Festivalul de la Cannes 2015. Scandalul tocurilor înalte

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite