Primul pas către o investiție de 1,5 miliarde de euro, la Cluj. Proiectul avansează în ritm de melc

0
0
Publicat:

Licitația pentru pentru proiectarea și execuția primului tronson din centura ocolitoare a Clujului a fost lansată, dar deocamdată este vorba doar despre un tronson de doi kilometri, a 20-a partea a proiectului. În total, investiția ar ajunge la circa 1,5 miliarde de euro.

Străzile din Cluj sunt blocate de ambuteiaje. FOTO Adevărul
Străzile din Cluj sunt blocate de ambuteiaje. FOTO Adevărul

Centura ocolitoare a Clujului, cunoscută și ca Centura Metropolitană, este unul dintre cele mai așteptate proiecte într-un oraș aglomerat cunoscut pentru traficul infernal.

Alături de proiectul metroului, acesta este cel mai important din Cluj. Întreg proiectul centurii ocolitoare este estimat la aproape 1,5 miliarde de euro (1,409 miliarde) și va fi realizat cu fonduri europene. Centura ar urma să aibă 42 de kilometri lungime, 32 de drumuri de legătură, plus 26 kilometri de bretele și noduri. Din cei 42 de kilometri ai centurii, 35 vor avea și piste de biciclete. 

Anunțat cu mult fast încă de acum un deceniu, proiectul a bătut însă mult timp pasul pe locul. Lucrurile se vor schimba, dă asigurări administrația clujeană, iar primul pas, deocamdată timid, este lansarea licitației pentru un prim tronson.

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a anunțat că Primăria Cluj a lansat la finalul săptămânii trecute licitația pentru proiectarea și execuția primului tronson din centură. E vorba însă de un tronson mic, cu o lungime de 2 kilometri, care se suprapune cu un alt drum.

Aproape 21 de milioane de euro pentru doi kilometri de centură

„Știm situația, drumul de la Florești la Cluj-Napoca e cel mai aglomerat drum din România. Peste 75.000 de mașini tranzitează în fiecare zi în ambele sensuri acest drum. Tocmai de aceea am început cu primul tronson al Centurii Metropolitane”, a anunțat Tarcea, la un post local de radio.

Acest tronson ar facilita accesul la viitorul Spital Regional care ar trebui să fie construit în Florești, la numai câțiva kilometri de Cluj. Pentru acest tronson, Primăria Cluj va trebui să achite 20,7 milioane de euro. 

„Acest drum de legătură va face mai facil accesul și la Spitalul Regional. Practic noi rezolvăm cu această licitație accesul la Spitalul Regional cu o pasarelă peste drumul național. Este primul tronson de centură metropolitană pe care l-am lansat, iar valoarea este de 20,7 milioane de euro. Noi am făcut primul pas, în care am lansat această licitație de proiectare și execuție”, a mai spus Tarcea.

El a dat asigurări că în acest an municipalitatea va lansa și alte licitații pentru următoarele tronsoane. „Urmează ca în prima parte a anului 2023, să lansăm licitații și pentru celelalte tronsoane de centură metropolitană până la echivalentul de 998 de milioane de euro. Avem această finanțare. Acum se lucrează la ultimele detalii, pentru stabilirea caietului de sarcini, a listelor de cantități și restul”, a mai afirmat Tarcea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite